Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πόσο και για πόση ώρα αυξήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια

Φωτιά στη Μεταμόρφωση: Πόσο και για πόση ώρα αυξήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια
Φωτογραφία με καπνο από εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση Eurokinissi

Σε εξέλιξη η έρευνα του ΥΠΕΝ για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της φωτιάς σε εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρακολουθεί στενά το θέμα της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο πλαστικών στη Μεταμόρφωση όπως υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο, την Κυριακή 16-08-2020, κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδος μετέβη στο σημείο. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν από τον Περιφερειάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη σοβαρότητα της πυρκαγιάς. Ωστόσο, δεν τους επετράπη η είσοδος στο εσωτερικό της δραστηριότητας, αλλά ούτε και εντός του αύλειου χώρου για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αμέσως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, Επιθεωρητές του Συντονιστικού Γραφείου Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΝ θα διενεργήσουν αυτοψία μαζί με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας στον χώρο, για την διαπίστωση της περιβαλλοντικής ζημιάς και την υπαγωγή της δραστηριότητας στο καθεστώς της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Επίσης, θα ενημερωθεί και η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΠΕΑΠΖ) Β.Α. Αττικής.

Τι συμβαίνει στην ατμόσφαιρα

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, από τις μετρήσεις του πλησιέστερου σταθμού του υπουργείου που βρίσκεται στη Λυκόβρυση, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση για δύο ώρες, στις 09:00 & 10:00 το πρωί στις 15 Αυγούστου, στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 & ΑΣ2,5.

Οι μέγιστες τιμές ωστόσο που μετρήθηκαν (80 μg/m3, & 50 μg/m3 αντίστοιχα) διήρκεσαν λίγο, λόγω της διάχυσης που προκλήθηκε με την ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Περαιτέρω στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας θα συλλεχθούν σε συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τα αρμόδια ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Μεταμόρφωσης, Στράτο Σαραούδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα