Η πυρκαγιά στο Τσέρνομπιλ δεν έστειλε ραδιενέργεια στην Ελλάδα

Μέτρηση ραδιενέργειας στο δάσος του Τσέρνομπιλ
Μέτρηση ραδιενέργειας στο δάσος του Τσέρνομπιλ AP

Καθησυχαστική ήταν η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μηδενίζοντας την πιθανότητα να έχει "ταξιδέψει" ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ στην ελληνική επικράτεια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε επί 10ημέρου.

Δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, ούτε αναμένονται ευρήματα με την οποιαδήποτε ραδιολογική σημασία. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε σε νέα ανακοίνωση της η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη από 4 έως 14 Απριλίου στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Η ΕΕΑΕ διαβεβαίωσε ότι το τηλεμετρικό δίκτυο σταθμών μέτρησης ακτινοβολίας, αλλά και οι εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων, δεν έχουν καταγράψει οποιαδήποτε μεταβολή. Υπογράμμισε επίσης ότι, "καθώς οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται και, λαμβανομένης υπόψη της κίνησης των αέριων μαζών, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι ευαίσθητες μετρητικές τεχνικές να ανιχνεύσουν απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενέργειας σε φίλτρα αέρα, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα έχουν ραδιολογική σημασία, παρά μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον".

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Αντίστοιχες μετρήσεις διενεργούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρακολουθούνται συνεχώς από την ΕΕΑΕ μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EURDEP.

 

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσέρνομπιλ
SHARE:

24Media Network