Νέα ΚΥΑ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των Πράσινων Σημείων

Γιορτή Ανακύκλωσης στον Πύργο και εγκαίνια "Πράσινου Σημείου Ανακύκλωσης" παρουσία του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρη Πολιτόπουλου και άλλων στελεχών φορέων ανακύκλωσης, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015.
(EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
Γιορτή Ανακύκλωσης στον Πύργο και εγκαίνια "Πράσινου Σημείου Ανακύκλωσης" παρουσία του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρη Πολιτόπουλου και άλλων στελεχών φορέων ανακύκλωσης, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ) EUROKINISSI

Επιταχύνεται η διαλογή στην πηγή των Δήμων σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ για την αδειοδότηση των πράσινων σημείων

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η διαμόρφωση του νέου καθεστώτος για την Ανακύκλωση. Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, εκδόθηκε νέα Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3250/Β/2017), που τροποποιεί την υπ' αριθμ. 171914/2013 ΚΥΑ με θέμα τις "Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της ομάδας 4", με στόχο αφενός την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα Πράσινα Σημεία και αφετέρου την παροχή ενός ακόμα θεσμικού εργαλείου στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία συλλογής στην πηγή πολλών ρευμάτων αποβλήτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη τροποποίηση, σε συνδυασμό με το άρθρο 137 του νόμου 4416/2017, παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να αναπτύξουν τη διαλογή στην πηγή, να σχεδιάσουν και να χωροθετήσουν Πράσινα Σημεία και να διαχειρίζονται τα υλικά που συγκεντρώνονται στα Πράσινα Σημεία. Πλέον, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μπορούν οι ΟΤΑ να εμπορεύονται τα υλικά που ανακτούν από τα Πράσινα Σημεία, μειώνοντας, αντίστοιχα, τα τέλη καθαριότητας των Δήμων.

Επιπλέον, διευκολύνεται η αδειοδότηση των Πράσινων Σημείων για τους Δήμους, αλλά και η ένταξή τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που συνεπάγεται γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων και κατασκευή περιβαλλοντικών υποδομών σε κάθε ΟΤΑ της χώρας.

Τέλος, η συγκεκριμένη τροποποίηση ενισχύει την κυκλική οικονομία, αλλά και την κοινωνική οικονομία, εφόσον επιτρέπει και αξιοποιεί τη συνεργασία των ΟΤΑ με ΚΟΙΝΣΕΠ και την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή με την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

SHARE:

24Media Network