Nespresso: Γιατί δεν πρέπει να πετάς τις χρησιμοποιημένες κάψουλες στους μπλε κάδους

Nespresso: Γιατί δεν πρέπει να πετάς τις χρησιμοποιημένες κάψουλες στους μπλε κάδους

Που πρέπει να πηγαίνεις τις αλουμινένιες κάψουλες για τις μηχανές της Nespresso αν θες να τις ανακυκλώσεις. Πόσα σημεία ανακύκλωσης υπάρχουν στην Ελλάδα

Όσοι έχουν οικολογική συνείδηση φροντίζουν να ανακυκλώσουν και το μικρότερο αντικείμενο που έχουν χρησιμοποιήσει οδηγώντας το στους γνωστούς μπλε κάδους. Δυστυχώς όμως το υφιστάμενο σύστημα ανακύκλωσης δεν έχει την δυνατότητα να ανακυκλώσει όλες τις συσκευασίες. Όχι πάντοτε λόγω του υλικού αλλά λόγω του μεγέθους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αλουμινένιες κάψουλες του καφέ όπως είναι αυτές της Nespresso οι οποίες είναι αρκετά μικρές ώστε να τις αναγνωρίσει ο μηχανισμός ανακύκλωσης αλουμινίου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Νespresso στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει το δικό της δίκτυο ανακύκλωσης. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Nespresso, Αντώνης Αυγερόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχουν τοποθετηθεί μονάδες συλλογής (ειδικοί κάδοι) στις Nespresso Boutiques και σε συνεργαζόμενα καταστήματα διανομής της εταιρείας Κωτσόβολος, όπου οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες κάψουλές τους. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάδοι βρίσκονται πλέον σε 18 σημεία σε όλη την Ελλάδα, αριθμός που έχει υπερτριπλασιαστεί συγκριτικά με το 2016.

Ο όγκος των καψουλών που συγκεντρώνεται μεταφέρεται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ) της Ελληνικής Βιομηχανίας Αλουμινίου (ΕΛΒΑΛ). Εκεί, ειδικά σχεδιασμένη μηχανή ανακύκλωσης καψουλών διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον από την ΕΛΒΑΛ για την παραγωγή νέων προϊόντων αλουμινίου. Τα υπολείμματα του καφέ, δε, αξιοποιούνται για την παραγωγή κομποστ.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγερόπουλος τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά καθώς «Από πέρυσι διπλάσιοι φέρνουν της κάψουλες. Σήμερα  το 7% ανακυκλώνεται ενώ το 55% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο σύστημα, ενώ ο στόχος είναι μέχρι το 2020 όλοι να μπορούν να βρουν εύκολα τα σημεία αυτά ανακύκλωσης».

Η Nespresso, θέλοντας να επισημάνει το αέναο ταξίδι της κάψουλας, αλλά και να κινητροδοτήσει μέλη του Nespresso Club να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, διοργάνωσε έναν διαγωνισμό, όπου ένας τυχερός κέρδισε ένα συλλεκτικό ποδήλατο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, το Nespresso Re-cycle.Το ποδήλατο κατασκευάστηκε , με τη χρήση αλουμινίου από 1500 κάψουλες από την ελληνική start-up εταιρεία, Velo-Lab η οποία έχει διακριθεί για την καινοτομία και το design των μοντέλων της παγκοσμίως. Για τη δημιουργία του σχεδίου στον σκελετό του ποδηλάτου, ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εργαζόμενοι της Nespresso και ο εικαστικός Φίλιππος Θεοδωρίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα