Οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη

Οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη

Ποια κράτη εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο

Δυστυχώς, η παρέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη και την ατμόσφαιρα είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να αποφύγεις σε κανένα σχεδόν σημείο της Γης. Ακόμη και σε μέρη που θεωρούνται απομακρυσμένα, οι επιπτώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα γίνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμφανείς σε βάθος χρόνου.

Κάθε ανθρώπινη ενέργεια, είτε μιλάμε για τα καυσαέρια αυτοκινήτων, τα ορυχεία άνθρακα, τις βιομηχανίες ή ακόμη και η εντατική κτηνοτροφική δραστηριότητα, αφήνει το αποτύπωμά της στον πλανήτη και την ατμόσφαιρα.

ADVERTISING

Η Global Carbon Atlas, μια πλατφόρμα παρακολούθησης των πιο πρόσφατων στοιχείων που αφορούν της ροές άνθρακα από τις ανθρώπινες ενέργειες, ξεχώρισε τις χώρες από τις οποίες εκπέμπονται οι μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε όλο τον κόσμο ή που βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να συνορεύουν με πιο «βρώμικους» γείτονες οι οποίοι αφήνουν την κατάσταση στο εσωτερικό τους ανεξέλεγκτη. Η μέτρηση της ποσότητας ροών άνθρακα γίνεται σε μετρικούς τόνους, και αποτυπώνεται με τη διεθνή ορολογία: mtXXXCO2 (ΧΧΧ είναι οι αριθμοί).

Οι δέκα πρώτες της λίστας είναι οι εξής:

Οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη

10. ΚΑΝΑΔΑΣ

557 mtCO2 ανά έτος

Μπορεί να έχουμε την εικόνα μιας χώρας η οποία έχει τεράστιες δασικές αλλά και παγωμένες εκτάσεις, όμως ο Καναδάς βρίσκεται σε αυτή τη λίστα παρότι ο πληθυσμός του είναι πολύ μικρός σε σχέση με αρκετές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες εκπέμπουν λιγότερες ποσότητες CΟ2 το χρόνο. Πάντως, από του χρόνου ίσως δεν βρεθεί στην πρώτη δεκάδα, καθώς η κυβέρνηση προώθησε ένα μέτρο επιπλέον φορολόγησης των ροών άνθρακα για να σταματήσει τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη

9. ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

592 mtCO2 ανά έτος

Η Νότια Κορέα αποτελεί μια τεχνολογικά προηγμένη χώρα, η οποία όμως βρίσκεται στη λίστα αυτή κατά κάποιο τρόπο «καταλάθος». Ναι μεν εκπέμπει μεγάλες ποσότητες άνθρακα εξαιτίας της βαριάς βιομηχανίας της, όμως η μέτρηση της μόλυνσης της ατμόσφαιράς της επιβαρύνεται πολύ από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Και στις δύο αυτές χώρες η εκπομπή CO2 είναι εξαιρετικά μεγάλη και ιδιαίτερα την άνοιξη η Ν. Κορέα επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πάντως ο ιδιαίτερα μεγάλος πληθυσμός της πρωτεύουσας, Σεούλ, δεν βοηθά καθόλου την κατάσταση.

Οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη

8. ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

601 mtCO2 ανά έτος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πρωτεύουσα, Ριάντ, είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και το Πεκίνο! Ως γνωστόν η χώρα είναι μια από τις ισχυρότερες πετρελαιοπαραγωγικές δυνάμεις στον κόσμο. Η βιομηχανία πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές καυσίμων για τα οχήματα, επιβαρύνει ιδιαιτέρως την ατμόσφαιρα. Πάντως μέρος των εκπομπών οφείλεται και στις σφοδρές αμμοθύελλες που πλήττουν το εσωτερικό της. Είναι όμως μικρό, σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα.

Δείτε τις υπόλοιπες χώρες της λίστας στο fortunegreece.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network