Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ήρθε η ώρα για παραγωγή νερού στη Σελήνη

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ήρθε η ώρα για παραγωγή νερού στη Σελήνη
Μπορεί ο άνθρωπος να παράξει νερό στη Σελήνη; (Φωτό αρχείου) AP

Νερό. Είναι πλέον βέβαιο πως δεν υπάρχει αρκετό... Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν αποτελεί μόνο μια υπενθύμιση για το πόσο πολύτιμη είναι αυτή η πηγή της ζωής μας, αλλά και το έναυσμα για τους εναλλακτικούς τρόπους που πρέπει να αναζητήσει το ανθρώπινο είδος προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με διακήρυξη του ΟΗΕ το 2010. Σχεδόν μια δεκαετία μετά, ο σημερινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού μας φέρνει αντιμέτωπους με μια τραγική διαπίστωση: Για δισεκατομμύρια ανθρώπους το δικαίωμα αυτό παραμένει απλώς ένα άπιαστο όνειρο, ενώ οι πληθυσμοί που δεν έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο αυτό αγαθό ζουν όλο και πολύ στο περιθώριο.

Ζωή χωρίς νερό, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Γεγονός που θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στα σχέδια εκείνων που οραματίζονται την επέκταση του ανθρώπινου είδους σε άλλους, νέους κόσμους. Όπως για παράδειγμα στον Άρη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο “κόκκινος πλανήτης” θεωρείται αφιλόξενος για τον άνθρωπο και η έλλειψη νερού είναι ένας από αυτούς.

Επιστήμονες της NASA υποστηρίζουν ότι βρίσκονται κοντά στη λύση αυτού του προβλήματος. Και σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας η λύση αυτή βρίσκεται στο Φεγγάρι! Το οποίο οι επιστήμονες εκτιμούν, όπως μεταδίδει το Forbes, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα… φυσικό εργοστάσιο παραγωγής νερού.

Το “κλειδί” προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι ηλιακοί άνεμοι. Πρόκειται για τα ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων (στην πλειοψηφία τους πρωτονίων και ηλεκτρονίων) που διακινούνται προς πάσα κατεύθυνση με ασύλληπτες ταχύτητες, έχοντας ως πηγή στο στεφάνι του Ήλιου. Η “σπαζοκεφαλιά” για τους επιστήμονες είναι ότι οι ηλιακοί άνεμοι δεν διέπονται από κάποιους “στάνταρ” κανόνες και συμπεριφορές.

Οι επιστήμονες θεωρούν τώρα ότι οι ηλιακοί άνεμοι που βομβαρδίζουν τη Γη και τη Σελήνη θα μπορούσαν να είναι ευεργετικοί σε αυτό το επίπεδο. Εκτιμούν δε ότι εμπλουτίζουν τα συστατικά της επιφάνειας του φυσικού μας δορυφόρου διευκολύνοντας την παραγωγή νερού σε αυτόν.

Χρησιμοποιώντας ένα προηγμένο πρόγραμμα πληροφορικής, οι επιστήμονες προχώρησαν σε μία προσομοίωση των επιπτώσεων που έχουν οι ηλιακοί άνεμοι στην επιφάνεια της Σελήνης. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι απελευθερώνονται άτομα οξυγόνου και υγδογόνου, που δημιουργούν μόρια υδροξυλίου, το απαραίτητο δηλαδή συστατικό για τη δημιουργία νερού.

Το Φεγγάρι μπορεί να γίνει ένα φυσικό "εργοστάσιο" παραγωγής νερού nasa

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπήρξε μια αλληλεπίδραση των φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού ανέμου με τις σεληνιακές συνθήκες η οποία παρήγαγε τελικά σωματίδια νερού. Τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου διαθέτουν υδρογόνο και οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ένωσή τους με το οξυγόνο που υπάρχει στον φυσικό μας δορυφόρο οδήγησε στη δημιουργία μορίων υδροξυλίου.

Οι πιο αισιόδοξοι από αυτούς εκφράζουν την πεποίθηση ότι λόγω των συστατικών τους και των επιπτώσεων που προκαλούν οι ηλιακοί άνεμοι, κάθε βράχος, πέτρωμα ή κόκκος σκόνης από τη Σελήνη, έχει τη δυνατότητα να παράξει νερό!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η ακριβής λειτουργία αυτού του μηχανισμού. Διατυπώνονται επίσης εκτιμήσεις ότι η απαιτούμενη χημική αντίδραση για την παραγωγή νερού είναι αποτέλεσμα της πρόσκρουσης μετεωριτών.

Το νερό είναι για πολλούς επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους το “ιερό δισκοπότηρο” για την επιβίωση του ανθρώπου. Η έλλειψή του έχει προκαλέσει πολέμου, μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και τεράστιες κοινωνικές αναταραχές. Πάνω από όλα, το νερό είναι το απαραίτητο συστατικό για τη συνέχιση της ζωής μας. Είναι η ίδια η πηγή της ζωής μας. Είτε στη Γη, είτε στο διάστημα. Και ίσως αν είμαστε τυχεροί και ανακαλύψουμε ποτέ νερό στο διάστημα, να το διαχειριστούμε πιο υπεύθυνα από αυτό που έχουμε εδώ στη Γη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα