Polar Vortex: Κι όμως κ. Τραμπ, η υπερθέρμανση προκαλεί πολικό ψύχος

Polar Vortex: Κι όμως κ. Τραμπ, η υπερθέρμανση προκαλεί πολικό ψύχος
Οι παγωμένοι καταρράκτες του Νιαγάρα AP

Την τελευταία εβδομάδα μεγάλο κομμάτι των ΗΠΑ μπήκε στην "κατάψυξη" με τις θερμοκρασίες να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, αγγίζοντας ακόμη και τους -55 βαθμούς Κελσίου. Πόσο "φυσιολογικό" ήταν αυτό το πέρασμα της πολικής δίνης μέσα στο καταχείμωνο;

Την αποκάλεσαν “κακοκαιρία μιας γενιάς“…. τουλάχιστον! Την τελευταία εβδομάδα μεγάλο κομμάτι των ΗΠΑ μπήκε στην “κατάψυξη” με τις θερμοκρασίες να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, αγγίζοντας ακόμη και τους -55 βαθμούς Κελσίου. Υπήρξαν περιπτώσεις που “τα θερμόμετρα κατέγραψαν θερμοκρασίες χαμηλότερες και από τον πλανήτη Άρη“, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Υπερβολή ή πραγματικότητα; Και τελικά, πόσο “φυσιολογικό” ή “ακραίο” ήταν αυτό το πέρασμα της πολικής δίνης μέσα στο καταχείμωνο;

Το βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο κύμα πολικού ψύχους οι Αμερικανοί θα κάνουν καιρό να το ξεχάσουν. Υπολογίζεται ότι επηρέασε περί τα 100 εκατ. Αμερικανών, ήτοι το 25% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Στο επίκεντρο του συγκεκριμένου κύματος κακοκαιρίας βρέθηκαν κατά κύριο λόγο οι Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, μια ευρεία γεωγραφική περιοχή με μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Θάλασσες, λήμνες και ποτάμια πάγωσαν εντελώς. Οι αρχές έδωσαν τιτάνια μάχη για να διατηρήσουν δρόμους και υποδομές σε λειτουργία για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού. Στο Σικάγο χρειάστηκε να βάλουν φωτιά στις ράγες των τρένων προκειμένου να μείνει ανοιχτό το σιδηροδρομικό δίκτυο που εξυπηρετεί καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους. Τουλάχιστον 21 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μέχρι την Παρασκευή από το δριμύ ψύχος, οι επιπτώσεις του οποίου μπορεί να είναι μοιραίες για τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί συνέστησαν στον πληθυσμό να παίρνει μικρές και κοφτές αναπνοές και να αποφεύγει την έκθεση μύτης, στόματος και αυτιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, γιατροί στο Σικάγο εκφράζουν τους φόβους ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο – οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει θεαματικά – θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν εκατοντάδες ακρωτηριασμούς λόγω κρυοπαγημάτων που προκλήθηκαν από την πολική δίνη…

Πάγωσαν οι μεσοδυτικές πολιτείες στις ΗΠΑ AP

Τι είναι η πολική δίνη;

Σίγουρα δεν είναι ο “Αρμαγεδών”, ούτε συνεπάγεται το τέλος του κόσμου για να προκαλείται πανικός στον πληθυσμό. Η πολική δίνη είναι ένα υπαρκτό μετεωρολογικό φαινόμενο. Πρόκειται στην ουσία για τα πολικά ρεύματα,δηλαδή πολύ ψυχρές αέριες μάζες, που στροβιλίζονται πάνω από την Αρκτική. Σε γενικές γραμμές και υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ρεύματα αυτά περιορίζονται από τα να διεισδύσουν σε πιο νότιες περιοχές και θερμότερα γεωγραφικά πλάτη, παρά το διαρκή και βίαιο στροβιλισμό τους. Είναι στην πράξη σαν να συγκρατούνται από έναν “φυσικό φράχτη”, το λεγόμενο “jetstream” ή ελληνιστί αεροχείμαρρο.

Πώς λειτουργεί η πολική δίνη

Αν ο αεροχείμαρρος χάσει την ισχύ του, ή οι πολικές μάζες αποδειχθούν πιο ισχυρές, τότε καταφέρνουν να διεισδύσουν σε θερμότερες περιοχές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη, συνέβαινε πάντα, αν και πάρα πολύ σπάνια. Η συχνότητα του φαινομένου γίνεται συχνότερη και εντονότερη τις τελευταίες δεκαετίες. Ειδικοί και επιστήμονες το αποδίδουν εν μέρει και στην κλιματική αλλαγή. Όχι όμως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που μοιάζει να έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο όρο…

“Αφού κάνει κρύο, δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή”….

Στο άκουσμα και μόνο της έλευσης του φαινομένου δεν πρέπει να υπήρξε άνθρωπο που να χάρηκε περισσότερο από τον Αμερικανό πρόεδρο. Και κατά πάγια τακτική του έσπευσε να επικοινωνήσει τη χαρά του στο λαό του μέσω twitter, με ένα tweet που πέρασε στην ιστορία της προεδρίας του.

“Στα όμορφα Μεσοδυτικά, η αίσθηση ψύχους (η θερμοκρασία την οποία αισθάνεται ο ανθρώπινος οργανισμός υπό την επίδραση χαμηλών θερμοκρασιών και παρουσία ανέμου) φτάνει τους -50 βαθμούς Κελσίου, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Τις επόμενες μέρες το κρύο αναμένεται να χειροτερεύσει. Οι άνθρωποι δεν αντέχουν να βρίσκονται έξω ούτε καν για λίγα λεπτά. Τι διάολο συμβαίνει με την Κλιματική Αλλαγή; Σε παρακαλώ, γύρνα πίσω γρήγορα! Σε χρειαζόμαστε!”, έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι μπορεί να είναι πιο ανησυχητικό άραγε; Η επιμονή του στην άποψή του, η πλήρης απουσία επιχειρημάτων για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του; Ότι χρησιμοποιεί τα social media για να προωθήσει ως fake news κάτι που πλέον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ή η άγνοιά του; Όπως ανέφερε και το National Geographic ο καιρός και το κλίμα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Και όσο μεγάλη είναι η σχέση που τα συνδέει, άλλη τόση είναι και η απόσταση που τα χωρίζει. Μία απλή αναδρομή σε ένα οποιοδήποτε λεξικό αρκεί για να το κατανοήσει κανείς…

Στη “δίνη” της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Βόρειο Πόλο εκτιμάται ότι είναι δύο φορές μεγαλύτερη από ότι στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο θερμότερος αέρας που εισβάλει στον αρκτικό κύκλο κατά τη χειμερινή περίοδο να συμβάλει στην μετατόπιση των πολύ ψυχρών αέριων μαζών τις πολικής δίνης σε νοτιότερες περιοχές και στην προκειμένη προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τμήματα της Ασίας, που βρίσκονται στο Βόρειο Ημισφαίριο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε επίσημη μελέτη της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι συνθήκες αυτές οδηγούν τις πολικές εναέριες μάζες όλο και πιο συχνά προς τα νοτιότερα και θερμότερα στρώματα. Αλλά πάλι, ίσως οι επιστήμονες να μη γνωρίζουν και τόσο καλά τη δουλειά τους, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος στο twitter…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα