Σπάνιες φωτογραφίες: Τα “ποτάμια χρυσού” στον περουβιανό Αμαζόνιο

Σπάνιες φωτογραφίες: Τα “ποτάμια χρυσού” στον περουβιανό Αμαζόνιο
Τα "ποτάμια χρυσού" στον περουβιανό Αμαζόνιο NASA

Εκπληκτικές εικόνες από τα "ποτάμια χρυσού" στο δάσος του Αμαζονίου στο Περού. Η καταστροφή που κρύβεται από πίσω.

Εκπληκτικές όσο και σπάνιες φωτογραφίες από τα “ποτάμια χρυσού” στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου στο Περού, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, φέρνοντας ταυτόχρονα στο φως και την έκταση της εξόρυξης, μεγάλο μέρος της οποίας είναι παράνομη.

Τα “ποτάμια χρυσού” είναι στην πραγματικότητα λάκκοι που πιστεύεται ότι έχουν σκαφτεί από ανθρακωρύχους χωρίς άδεια, σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία.

Οι λάκκοι, συνήθως κρυμμένοι από τη θέα, φωτίζονται από ανακλώμενο φως του ήλιου. Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από αστροναύτη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελούν πειστήριο για την καταστροφή που συντελείται στην περιοχή Madre de Dios στο νοτιοανατολικό Περού από την εξόρυξη χρυσού.

Τα "ποτάμια χρυσού" στον περουβιανό Αμαζόνιο NASA

Η χώρα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας χρυσού και η συγκεκριμένη περιοχή φιλοξενεί μια τεράστια μη επιβλεπόμενη βιομηχανία με χιλιάδες ανθρακωρύχους που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Πρόκειται, ωστόσο, και για μια περιοχή με μεγάλη βιοποικιλότητα και η εξορυκτική βιομηχανία έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη αποψίλωση.

Η εξόρυξη δηλητηριάζει επίσης τις τοπικές κοινότητες καθώς τόνοι υδραργύρου χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του χρυσού και οι επιστήμονες λένε ότι μια σημαντική ποσότητα απελευθερώνεται σε ποτάμια ή στην ατμόσφαιρα.

Οι λάκκοι, όπου οι ανθρακωρύχοι αναζητούν χρυσό, εμφανίζονται στις εικόνες ως εκατοντάδες λεκάνες γεμάτες νερό, περιτριγυρισμένες από λάσπη από τις οποίες έχει αφαιρεθεί η βλάστηση, εξηγεί η NASA.

Οι ανθρακωρύχοι ακολουθούν τις διαδρομές των παλιών ποταμών όπου εναποτίθενται ιζήματα, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών.

Σε μέρη της περιοχής, όπου ζουν διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων πιθήκων, ιαγουάρων και πεταλούδων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξόρυξη είναι η κύρια αιτία της αποψίλωσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα