Θερμοκρασία: Πώς κύλησε ο Μάιος 2020 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Παιδιά στη Λιθουανία δροσίζονται σε συντριβάνι
Παιδιά στη Λιθουανία δροσίζονται σε συντριβάνι AP

Ο Μάιος χαρακτηρίστηκε από τον καύσωνα της περιόδου 15-20/5 με πολλά ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησε ένα ψυχρό δεκαήμερο με βροχές.

Η κατάσταση του καιρού τον Μάιο του 2020 στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστα υψηλές μηνιαίες μέσες επιφανειακές πιέσεις στη Μεγάλη Βρετανία την Ιρλανδία και τη Βόρεια Θάλασσα και ασυνήθιστα χαμηλές στη Νορβηγική Θάλασσα και στα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης. Πολλές περιοχές είχαν κάτω από τα κανονικά μηνιαία ύψη υετού, ενώ τα μηνιαία σύνολα ήταν πολύ πάνω από τα κανονικά, ιδίως σε ορισμένες περιοχές στην Ανατολική Ευρώπη. Οι μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες αέρα ήταν χαμηλότερες από τις μακροπρόθεσμες μέσες τιμές στην Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ θετικές ανωμαλίες σημειώθηκαν στις υπόλοιπες περιοχές.

Θερμοκρασία: Πώς κύλησε ο Μάιος 2020 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Τα υψηλότερα σύνολα υετού το Μάιο του 2020 παρατηρήθηκαν στις Άλπεις, τον Καύκασο, την Ανατολική Ευρώπη και τις Νορβηγικές ακτές. Από την άλλη πλευρά, καμία ή σχεδόν καθόλου ποσότητα υετού σημειώθηκε στις περιοχές της Αγγλίας, του Βελγίου και των περισσότερων περιοχών από τη βόρεια Αφρική.

ADVERTISING
Θερμοκρασία: Πώς κύλησε ο Μάιος 2020 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Η συνολική μηνιαία βροχόπτωση πάνω από τις μακροπρόθεσμες μέσες τιμές παρατηρήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη και τοπικά γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αρνητικές ανωμαλίες υετού αναφέρθηκαν από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και τα βόρεια τμήματα της Αφρικής

Θερμοκρασία: Πώς κύλησε ο Μάιος 2020 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Οι μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες αέρα κυμαίνονταν από -9 ° C έως 31,4 ° C με τις υψηλότερες τιμές στις νότιες περιοχές και τις χαμηλότερες στις βόρειες και ορεινές περιοχές της Ευρώπης.

Θερμοκρασία: Πώς κύλησε ο Μάιος 2020 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Οι ανωμαλίες θερμοκρασίας αέρα κυμαίνονταν από -5,5 ° C έως 11,2 ° C. Οι μηνιαίες μέσες θερμοκρασίες αέρα κάτω από τα μακροπρόθεσμα μέσα βρέθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και στην Ισλανδία. Πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες αέρα αναφέρθηκαν από τη Δυτική Ευρώπη και τις περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Ο ΜΑΗΣ 2020 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μάιος χαρακτηρίστηκε από τον καύσωνα της περιόδου 15-20/5 με πολλά ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών. Παράλληλα καταγράφηκε μεγάλης διάρκειας αλλά όχι αντίστοιχα μεγάλης έντασης επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική. Ωστόσο ακολούθησε ένα πολύ ψυχρό δεκαήμερο με πολλές βροχές, καταιγίδες και κυρίως με πολλά χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά ακόμα και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Μελετώντας προσεκτικά τον προηγούμενο χάρτη παρατηρούμε οτι αυτές οι ακραίες διακυμάνσεις του καιρού δεν διακρίνονται και έτσι στο σύνολο όλος ο μήνας χαρακτηρίζεται μάλλον από "φυσιολογικές τιμές" χωρίς μεγάλες αποκλίσεις . Αν μας λέγανε από πριν, οτι οι μέσες τιμές θα ήταν κανονικές και πράγματι αυτό επιβεβαιώνονταν, δεν θα ξέραμε τίποτε γιαυτές τις διακυμάνσεις που υπήρξαν σε αυτό το διάστημα. Η ΕΜΥ στο Κλιματικό της Δελτίο αναλύει τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας ανά δεκαήμερο τις οποίες παρουσιάζουμε παρακάτω.

Θερμοκρασία: Πώς κύλησε ο Μάιος 2020 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Για τα ποσά των βροχοπτώσεων άξια προσοχής είναι αναλυτικά τα εξής :

Πρώτο δεκαήμερο-Μικρά ποσά υετού κατά τόπους.

Ξεχωρίζουν οι τιμές:

6mm στους Οθωνούς, 4mm στην Κοζάνη, 4mm στην Κόνιτσα (2/5),

19mm στην Αλεξανδρούπολη, 21mm στο Ορμένιο, 27mm στην Καβάλα,

14mm στη Μυτιλήνη, 11mm στη Χίο (3/5),

15mm στο Ορμένιο, 7mm στη Σούδα, 17mm στη Λήμνο, 8mm στην Κάλυμνο (4/5),

14mm στην Αλεξανδρούπολη, 7mm στην Τρίπολη (7/5).

Δεύτερο δεκαήμερο-Απουσία υετού γενικά.

Tρίτο δεκαήμερο-Αξιόλογα ποσά υετού κατά τόπους.

Ξεχωρίζουν οι τιμές:

29mm στη Θεσσαλονίκη, 29mm στις Σέρρες, 24mm στα Ιωάννινα,

20mm στην Τιθορέα, 17mm στους Ωρεούς(21/5),

19mm στη Σκιάθο, 20mm στη Λήμνο (22/5),

20mm στην Κρανέα, 23mm στην Τιθορέα, 20mm στο Ελληνικό,

16mm στην Ελευσίνα, 15mm στο Άργος, 13mm στο Τατόι (26/5),

43mm στους Ωρεούς, 28mm στην Αγχίαλο, 30mm στη Σκιάθο,

25mm στη Σκύρο, 22mm στη Μυτιλήνη, 18mm στη Χίο (27/5),

16mm στην Τιθορέα, 11mm στα Σπάτα (28/5),

24mm στο Τατόι (29/5), 11mm στην Κέρκυρα, 17mm στους Οθωνούς (31/5).

Θερμοκρασία: Πώς κύλησε ο Μάιος 2020 στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ:

Τα ποσά υετού που σημειώθηκαν ήταν χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο Ιόνιο, τα δυτικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη και κατά τόπους στο νότιο Αιγαίο. Η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε γενικά λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές.

1. Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία www.hnms.gr, 2. Copernicus Emergency Management - www.efas.eu/meteorology
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Θοδωρής Κολυδάς
SHARE:

24Media Network