Βήμα ταχύ για το πρόγραμμα ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων

Βήμα ταχύ για το πρόγραμμα ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων
Συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ Eurokinissi

Το Νοέμβριο θα μπεί "πωλητήριο" για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής ρεύματος.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκυστούν όχι μόνο θεσμικοί, αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα κινηθεί με «μεγάλες ταχύτητες», με την ολοκλήρωσή της να υπολογίζεται για την άνοιξη του 2021.

Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση προϋποθέτει σημαντική γραφειοκρατική προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την εξειδίκευση από πλευράς κυβέρνησης των λεπτομερειών της ιδιωτικοποίησης.

Από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να προχωρήσουν μια σειρά από αλλαγές σχετικά με τα ρυθμιζόμενα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την αύξηση της διάρκειας ισχύος τους.

Στόχος είναι να υπάρχει «ορατότητα» για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ στους δυνητικούς επενδυτές, ενόψει της αποκρατικοποίησης, προκειμένου να διαμορφώσουν τις οικονομικές προσφορές τους αλλά και τα επενδυτικά τους πλάνα για την εταιρεία. Επίσης το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων του διαχειριστή αλλά και αντικίνητρα σε περίπτωση που οι επενδύσεις καθυστερούν.

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι μεταξύ άλλων μια ισχυρή ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ, ενώ συνιστά μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας, την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΝ έχει ως εξής:

  1. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για τις οποίες υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Στόχος είναι η επιλογή του αναδόχου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα ακολουθήσει.
  2. Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου της Καβάλας. Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές.
  3. Στη ΛΑΡΚΟ τις αμέσως επόμενες μέρες, αναμένεται το αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ Δημοσίου και επιχείρησης. Τον Οκτώβριο –ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαιτησίας – ξεκινάει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός.
  4. Στο σχεδιασμό του Υπουργείου βρίσκεται επίσης η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία εισήγαγε σχετική διάταξη στον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο.
  5. Τέλος, στα σχέδια του ΥΠΕΝ είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, εν ευθέτω χρόνω και με βάση τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα