Τον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, σε ποσοστό 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκυστούν όχι μόνο θεσμικοί, αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα κινηθεί με «μεγάλες ταχύτητες», με την ολοκλήρωσή της να υπολογίζεται για την άνοιξη του 2021.
Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση προϋποθέτει σημαντική γραφειοκρατική προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την εξειδίκευση από πλευράς κυβέρνησης των λεπτομερειών της ιδιωτικοποίησης.
Από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναμένεται να προχωρήσουν μια σειρά από αλλαγές σχετικά με τα ρυθμιζόμενα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την αύξηση της διάρκειας ισχύος τους.
Στόχος είναι να υπάρχει «ορατότητα» για τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ στους δυνητικούς επενδυτές, ενόψει της αποκρατικοποίησης, προκειμένου να διαμορφώσουν τις οικονομικές προσφορές τους αλλά και τα επενδυτικά τους πλάνα για την εταιρεία. Επίσης το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει κίνητρα για αύξηση των επενδύσεων του διαχειριστή αλλά και αντικίνητρα σε περίπτωση που οι επενδύσεις καθυστερούν.
Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι μεταξύ άλλων μια ισχυρή ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ, ενώ συνιστά μέρος της ευρύτερης προσπάθειας εξυγίανσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας, την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΝ έχει ως εξής: