Zero Waste Lab: Μια πρωτοβουλία της Coca-Cola για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης

Zero Waste Lab: Μια πρωτοβουλία της Coca-Cola για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης
STEF TSAKIRIS

Tο Zero Waste Lab, ο πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας που δημιούργησε η Coca Cola, έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς, όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας Επικοινωνίας της Coca-Cola για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Αναστασίας Σιδέρη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δημοσιογραφική αποστολή στο κέντρο καινοτομίας της Coca-Cola στις Βρυξέλλες. Σε μια επίσκεψη που τα περιείχε όλα, από νέες γεύσεις που ετοιμάζονται να ριχτούν στην αγορά, συσκευασίες και ψυγεία που απογειώνουν την εμπειρία, ερευνητές που παρουσίασαν την διαφορά που παίζει το χρώμα του αναψυκτικού σε κάθε λαό, τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα τις έκλεψε η Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola στην Ελλάδα, Λίλιαν Νεκταρίου παρουσιάζοντας … μία γλάστρα!

Μία γλάστρα, η οποία είχε δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών – τότε σε πειραματικό επίπεδο – στο Ζero Waste Lab, το πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλική οικονομίας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της CocaCola στην Helexpo, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Από το περασμένο καλοκαίρι η εταιρία έχει χρίσει την Θεσσαλονίκη αφετηρία για την υλοποίηση του προγράμματος Zero Waste Future και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα των δράσεων της.

Το πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας – Zero Waste Lab έχει ήδη υποδεχθεί πάνω από 3.500 επισκέπτες, ανάμεσα τους και πάρα πολλούς μαθητές σχολείων, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επιπλέον, στο χώρο του Lab, μικροί και μεγάλοι έχουν, για πρώτη φορά, τη μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από το robot 3D printer, το οποίο τυπώνει αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό. Ακόμα, στο χώρο του καινοτόμου εργαστηρίου, οι Θεσσαλονικείς μπορούν να ανακυκλώνουν τα πλαστικά τους απορρίμματα στα δύο μηχανήματα ανακύκλωσης που βρίσκονται στο χώρο.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το Zero Waste Lab έχει γίνει ήδη σημείο αναφοράς, όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύοντας το πως μπορεί μία εταιρεία να δώσει λύση σε σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα παρεμβαίνοντας παράλληλα χρηστικά κι αισθητικά στο αστικό τοπίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία site στον χώρο του design και της αρχιτεκτονικής όπως το design boom και το Dezeen έχουν ρίξει τους προβολείς τους πάνω στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Πριν από μερικές ημέρες, κάτι που ξεκίνησε ως πείραμα σε ένα εργαστήριο, ήρθε να εφαρμοστεί στην πρώτη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, στο πάρκο ΧΑΝΘ. Εκεί παρουσία του Δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, τα 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, που σχεδίασε η ομάδα “The New Raw” με βάση τα αποτελέσματα της online ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης Print Your City, ήρθαν να δώσουν λύσεις, χρώμα και ζωή σε μια κεντρική γωνιά της Θεσσαλονίκης.

To αποτέλεσμα έχει εντυπωσιάσει και πλέον το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης θέλουν να υιοθετήσουν κι άλλες πόλεις στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Για τους ίδιους είναι μόνο η αρχή της υλοποίησης του οράματος για έναν κόσμο μηδενικών απορριμμάτων καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες γειτονιές στη Θεσσαλονίκη και πιθανόν κι άλλες πόλεις στη χώρα. Εάν οι νέες τοπικές αρχές που θα προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές, εκτιμήσουν, αντιληφθούν και αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους παρέχεται να προσφέρουν στους δημότες τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν μία πόλη απαλλαγμένη από απορρίμματα.

Για την CocaCola η Θεσσαλονίκη αποτελεί την αφετηρία του οράματος της για έναν κόσμο μηδενικών απορριμμάτων αφού στην πορεία θα ακολουθήσουν κι άλλες γειτονιές, όπου θα φιλοξενήσουν τρισδιάστατα εκτυπωμένα έπιπλα που θα προκύψουν από ανακυκλωμένο πλαστικό. Όμως ο στόχος της εταιρίας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από αυτό. Η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο ανακοίνωσε τις επόμενες δράσεις της εταιρείας που καλούνται να αγκαλιάσουν οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης.

Μέσα από το πρόγραμμα Zero Waste Future και τους τρεις άξονες, την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς ο στόχος που αρχικά είχε τεθεί θα γίνει ακόμη πιο εύκολος.

Τα επόμενα βήματα θέλουν, όπως προαναφέρθηκε, τη δράση “Print Your City” να επεκτείνεται και σε νέες γειτονίες που θα προκύψουν μέσα από online ψηφοφορία, αλλά και νέα κανάλια. Όπως εξηγεί η κα. Σίσσυ Ηλιοπούλου, οι δράσεις θα ενισχυθούν και στο παραλιακό μέτωπο με την συνέχιση του προγράμματος «Ανακυκλώνω στις Παραλίες», σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης, τοποθέτηση κάδων διαλογής των απορριμμάτων, αλλά και εκπαίδευση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, με ενημέρωση των μαγαζιών και των επισκεπτών.

Παράλληλα δημιουργείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης σε 7 σχολεία της Θεσσαλονίκης, με δράσεις Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης αναφορικά με ζητήματα Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, στο οποίο αναμένεται να ενημερωθούν περίπου 4.000 μαθητές και καθηγητές του Δήμου Θεσσαλονίκης για το πώς θα μπορούσε να γίνει πράξη η μηδενική παραγωγή αποβλήτων στα σχολείο τους.

Μερικοί από τους επόμενους στόχους του προγράμματος Zero Waste Future της CocaCola που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στη χρονιά είναι η δημιουργία zero waste πανεπιστημίων, ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφετεριών. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρία φιλοδοξεί να ξεκινήσει ένα zero waste κίνημα, το οποίο θα καταφέρει σταδιακά να αγγίξει πολύ περισσότερες περιοχές και τομείς της ζωής των πολιτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα