Εκλογές 1996: Η περίοδος του “εκσυγχρονισμού” αρχίζει

Διαβάζεται σε 3'
Εκλογές 1996: Η περίοδος του “εκσυγχρονισμού” αρχίζει

Από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τη νέα νίκη στις εκλογές του 1996. Ο Γιάννης Μαυρής, αναλύει τον ” πρώτο κλυδωνισμό του μεταπολιτευτικού δικομματισμού”.

Ο κ. Γιάννης Μαυρής, Πολιτικός Επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Public Issue, μας μιλάει για μια ακόμα πυκνή πολιτική περίοδο, σε ένα ιστορικό μεταίχμιο, που σημαδεύεται από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούνιο του 1996.

Έχει προηγηθεί η ασθένεια, η παραίτηση του και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Σημίτη, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Οι μεγάλες μεταβολές στο ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή ηγεσίας και το ιστορικό συνέδριο του Ιουνίου 1996.

Η Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Έβερτ και τα εσωκομματικά της προβλήματα. Η θέση της Αριστεράς. ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, αλλά και για το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1995.

Η εκλογική γεωγραφία της ψήφου, κρύβει τις πρώτες ρωγμές του μεταπολιτευτικού δικομματισμού.

Οι βουλευτικές εκλογές του 1996

Ο Κώστας Σημίτης DIMITRIS MESSINIS/AFP

Οι Βουλευτικές εκλογές του 1996 ήταν προώρες εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν στις 22 Σεπτεμβρίου. Πρώτο κόμμα ήλθε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 41,49% και 162 έδρες, δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 38,12% και 102 έδρες, τρίτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,61% και 11 έδρες, τέταρτο κόμμα ο Συνασπισμός με 5,12% και 10 έδρες, πέμπτο και τελευταίο κόμμα το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα με 4,43% και 9 έδρες.

Η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που είχε ψηφίσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990.

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974-2019

Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές.

Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

 

Ακούστε όλα τα επεισόδια της σειράς σε Spotify, Apple Podcasts & Google Podcasts

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα