Έχουμε νερό φέτος έπειτα από τόσες βροχές;
Διαβάζεται σε 2'
Στο νέο επεισόδιο του podcast Pop Science, ο υδρολόγος Βασίλης Μπέλος εξηγεί αν η Αττική θα έχει νερό αυτό το καλοκαίρι.
- 08 Ιουνίου 2026 08:42
Κάθε Δευτέρα, η Νίκη Μπάκουλη καλεί στο podcast Pop Science έναν επιστήμονα να λύσει σε… απλά ελληνικά μια απορία που υπάρχει διαχρονικά ή δημιουργούν οι εξελίξεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Καθ’ ύλην αρμόδιοι δίνουν το χρόνο και τις γνώσεις τους, για να κάνουν τα δύσκολα, εύκολα και να μας βοηθήσουν να συντονιστούμε με την πραγματικότητα.
Στο νέο επεισόδιο, ο Βασίλης Μπέλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ξεκαθαρίζει το τοπίο της λειψυδρίας στην Αττική -και γενικότερα, στην Ελλάδα.
Από την περυσινή ανομβρία στις φετινές -πολλές- βροχές
Πέρυσι, από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, κάναμε να δούμε βροχή τουλάχιστον επτά μήνες. Είχαμε, δηλαδή, ένα πρωτοφανές υετικό έλλειμμα. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα εδάφη στέγνωσαν, οι λίμνες στέρεψαν και αναδύθηκε το Κάλιο, γνωστό ως «χωριό φάντασμα».
Το 2026 όχι μόνο έχει βρέξει, αλλά ενδεχομένως να φτάσαμε στο άλλο άκρο. Από τα ιστορικά χαμηλά, ο όγκος νερού στον Μόρνο -δηλαδή τον κύριο ταμιευτήρα της Αθήνας που βλέπετε στη φωτογραφία- υπερτριπλασιάστηκε και το Κάλιο βυθίστηκε ξανά.
Συνολικά, το σύστημα των ταμιευτήρων της Αττικής ευεργετήθηκε.
Αυτό σημαίνει πως φέτος θα έχουμε και νερό, σωστά;
Λάθος.
Γιατί; Επειδή, όπως λέει ο ειδικός, για το πρόβλημα με τον καιρό στην Ελλάδα, δεν φταίει ο καιρός.
Highlights
- Ανομβρία vs λειψυδρία: Τι σημαίνει το ένα, τι σημαίνει το άλλο και από τι υποφέρει η Αττική.
- Η «εποχή των παχιών και ισχνών αγελάδων».
- Το «χωριό φάντασμα» που εμφανίζεται κάθε 6-7 χρόνια.
- Η λύση των γεωτρήσεων που αγνοήθηκε.
- Τι θα προσφέρουν τα έργα αξίας 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν εξαγγελθεί.
- Πώς χάνεται το 40% με 50% του νερού στην περιφέρεια και το 25% στην Αθήνα.
- Ο πραγματικός «καταναλωτής» νερού στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Pop Science
Μπορείτε να ακούσετε και να ακολουθήσετε το podcast στο Spotify και στα Apple Podcasts.
Στείλτε μας σχόλια/ερωτήσεις/προτάσεις για θέματα στο [email protected].
Ακολουθήστε τη Νίκη Μπάκουλη στο X (Twitter).