Αχτσιόγλου: Η ΝΔ με χειρουργικά χτυπήματα οδήγησε στο γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών

Αχτσιόγλου: Η ΝΔ με χειρουργικά χτυπήματα οδήγησε στο γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών
H Έφη Αχτσιόγλου EUROKINISSI

Η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε για τους πλειστηριασμούς, ασκώντας δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης.

“Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, η οποία σαρώνεται από γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών της κυβέρνησης” δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Alpha 98,9”.

Αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, τόνισε ότι θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες και έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:

Το πρώτο είναι η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας για λαϊκά και μεσαία στρώματα. Το δεύτερο είναι η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής για την κάλυψη πολιτών στην περίπτωση που δεν μπορούν να έχουν βιώσιμη ρύθμιση. Το τρίτο είναι η υποχρεωτικότητα, δηλαδή η δέσμευση των πιστωτών, τραπεζών και funds, για τη συμμετοχή τους στη ρύθμιση και η δέσμευσή τους από το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι “η ΝΔ κατάργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον πτωχευτικό της νόμο τον Οκτώβριο του 2020 και δημιούργησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που οι πολίτες δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους γιατί δεν δεσμεύονται ούτε οι τράπεζες ούτε τα funds να καθίσουν στη διαπραγμάτευση”.

Το τρίτο που έγινε επί ΝΔ είναι ότι “μεταβιβάστηκαν τα δάνεια σε funds με παλαιότερο νόμο του 2003, στον οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση να γίνεται προηγούμενη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη και δεν φορολογούνται τα funds και οι servicers για τις ενέργειές τους. Το αποτέλεσμα είναι η επιδίωξη άμεσου και γρήγορου πλουτισμού που είναι μάλιστα αφορολόγητος”.

Σημείωσε, τέλος, ότι “επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας και νομοθετήθηκαν το 2015 δύο βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία των servicers: Πρώτον, ότι θα έπρεπε να γίνεται προηγούμενη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη και δεύτερον ότι οι όποιες ενέργειές τους θα φορολογούνται. Το πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ το παρέκαμψε και συνέδεσε τις τιτλοποιήσεις με νόμο του 2003. Αυτή η ενέργεια μαζί με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν δύο χειρουργικά χτυπήματα της ΝΔ με αποτέλεσμα το γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα