Αχτσιόγλου κατά ΝΔ και ΚΚΕ για την κήρυξη των απεργιών

Αχτσιόγλου κατά ΝΔ και ΚΚΕ για την κήρυξη των απεργιών
Ολοκληρώνεται σήμερα με την ψήφιση εντός της ημέρας, η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2018 στην ολομέλεια της βουλής, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Καταλόγισε στην Πειραιώς ταύτιση με ΔΝΤ, ΣΕΒ και στον Περισσό «ανακρίβειες και υπερβολές». «Η πολιτική οξυδέρκεια δεν μετριέται σε ντεσιμπέλ» σημείωσε η υπουργός Εργασίας

Διμέτωπη επίθεση στην ΝΔ που ζητεί πολύ αυστηρότερες διατάξεις για τις απεργίες και στο ΚΚΕ που καταγγέλλει «κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία» εξαπέλυσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών.

Η υπουργός Εργασίας υπερασπίστηκε την προωθούμενη διάταξη φέρνοντας παραδείγματα που δείχνουν ότι με το νέο σύστημα αρκούν και 20 ψήφοι σε μια επιχείρηση 150 εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας, αποκρούοντας έτσι τον ισχυρισμό περί κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία. Συγκεκριμένα, αφού ξεκαθάρισε ότι η διάταξη δεν έχει εφαρμογή στα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικής εμβέλειας ή ευρύτερης γεωγραφικής έκτασης εξήγησε ότι δεν απαιτείται απαρτία 50+1% επί των ψηφισάντων αλλά απαρτία 50% στη συνέλευση που θα ζητήσει την απεργία. Σημείωσε, δηλαδή, ότι σε μια  επιχείρηση που έχει 150 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 100 είναι εγγεγραμμένοι σε σωματείο και οι 80 οικονομικώς τακτοποιημένοι θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 40 από αυτών στη γενική συνέλευση που θα καλέσει σε απεργία. «Αν ψηφίσουν οι 20 υπέρ της απεργίας τότε η απεργία θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης υπογράμμισε ότι η διάταξη δεν αφορά σωματεία εργαζομένων σε σούπερ-μάρκετ ή τράπεζες αλλά ούτε και σωματεία ευρύτερης έκτασης όπως στην Αττική.

Αντεγκλήσεις με βουλευτές του ΚΚΕ

Στο σημεία αυτό η κυρία Αχτσιόγλου στράφηκε στα έδρανα των βουλευτών του ΚΚΕ και ρώτησε: «συνιστά αυτό κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία;» Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ που τη χαρακτήρισαν «προκλητική» και «εκπρόσωπο του ΣΕΒ». «Με τις υπερβολές και τις ανακρίβειες δημιουργείτε το αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να σκορπίζετε ηττοπάθεια» ανταπάντησε η κυρία Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας έβαλε όμως και κατά της ΝΔ καταλογίζοντάς της ότι με τις προτάσεις της για πολύ αυστηρότερη διάταξη ταυτίζεται με τον ΣΕΒ αλλά και το ΔΝΤ το οποίο ζητούσε θεσμοθέτηση του λοκ-άουτ, αλλαγή στο χρόνο προκήρυξης απεργιών με τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του καθώς και γενική ρήτρα απόλυσης των συνδικαλιστών. «Όλα αυτά έχουν φύγει εντελώς από το τραπέζι όπως και ο συνδικαλιστικός νόμος» σημείωσε η υπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα