Αχτσιόγλου: “Ο κ. Σταϊκούρας λειτουργεί ως εκπρόσωπος των funds”

Αχτσιόγλου: “Ο κ. Σταϊκούρας λειτουργεί ως εκπρόσωπος των funds”
Έφη Αχτσιόγλου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Για επικοινωνιακά "μπινελίκια" του Χρήστου Σταϊκούρα έκανε λόγο η Έφη Αχτσιόγλου

Αιχμηρή απάντηση στον Χρήστο Σταϊκούρα για το θέμα του ιδιωτικού χρέους, έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ άλλων, εκπρόσωπο των funds”.

“Ο κ. Σταϊκούρας εξέδωσε μια ανακοίνωση ως εκπρόσωπος των funds. Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό” αναφέρει και προσθέτει:

“Είναι ο υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που:

  • κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας,
  • θέσπισε τον πτωχευτικό που ρευστοποιεί τις περιουσίες των πολιτών και οδηγεί στον πλειστηριασμό των πρώτων κατοικιών,
  • νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό για να μην ρυθμίζουν τα χρέη τους οι πολίτες, χωρίς καμία δεσμευτικότητα για τα funds και τις Τράπεζες,
  • στήριξε διά νόμου την ανεξέλεγκτη, αφορολόγητη και κερδοσκοπική δράση των funds στα οποία μεταβιβάστηκαν τα κόκκινα δάνεια από τις Τράπεζες,
  • αύξησε κατά 40 δισ. το ιδιωτικό χρέος,
  • αδιαφόρησε για τις καταχρηστικές και αθέμιτες πρακτικές των funds που διαλύουν την καθημερινότητα των πολιτών,
  • δεν γνώριζε, δεν έλεγξε, δεν ασχολήθηκε με τον κ. Πάτση και τον κ. Παπαθανάση.

Ο κ. Σταϊκούρας επανήλθε σήμερα με το αφήγημα των στρατηγικών κακοπληρωτών απαξιώνοντας τα εκατομμύρια των συμπολιτών που έχουν οφειλές και παράλληλα:

  1. Χαρακτήρισε «αβάσιμη» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ενωσιακό δίκαιο. Πιάστηκε για άλλη μια φορά αδιάβαστος. Η ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει σε κάθε κράτος να νομοθετήσει υποχρεωτικούς μηχανισμούς για τη ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων. Η ΝΔ δεν ήθελε να το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει.
  2. Εξαπέλυσε επίθεση κατά του νόμου Κατσέλη, του πλαισίου που προστάτευσε την πρώτη κατοικία των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και ταυτόχρονα προσέβαλε για ακόμη μια φορά τους δεκάδες χιλιάδες των δανειοληπτών που ρύθμισαν τις οφειλές τους και προστατεύτηκαν, καθώς το 80% των αιτήσεων υπαγωγής γίνονταν δεκτές από τα δικαστήρια. Προφανώς ο κ. Σταϊκούρας θα επιθυμούσε να μην υπήρχε ούτε τα προηγούμενα χρόνια προστασία της πρώτης κατοικίας και οι γενικευμένοι πλειστηριασμοί που γίνονται επί των ημερών του να γίνονταν εδώ και χρόνια.
  3. Διέγνωσε αντιφάσεις στην υποχρεωτικότητα του μηχανισμού που θα θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για Τράπεζες και funds. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει απουσία δικλίδων ασφαλείας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του δανειστή. Η δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο διασφαλίζει ακριβώς ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει βιώσιμη ρύθμιση για τον οφειλέτη, δεσμευτική για τον πιστωτή.
  4. Υποστήριξε ότι με την πρώτη εναλλακτική του εξωδικαστικού μηχανισμού ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανταμείψει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Προφανώς δεν άκουσε ή δεν γνωρίζει την έννοια των όρων, καθώς η γενική προϋπόθεση για την ένταξη σε οποιαδήποτε εναλλακτική της ρύθμισης είναι η μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών και η απουσία καταδολιευτικής ή απατηλής συμπεριφοράς, που επιβεβαιώνεται μέσα από άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Θα είχε όμως ενδιαφέρον, αφού τον απασχολούν τόσο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, να εξηγήσει πώς επιτρέπει σήμερα στους servicers και τα funds να απαιτούν από τους πολίτες εφάπαξ πληρωμές υψηλών ποσών για να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα να γλυτώνουν τα ακίνητά τους κάποιοι και οι πραγματικά αδύναμοι να πετιούνται στον δρόμο.
  5. Μίλησε για καταστροφή της κουλτούρας πληρωμών που τάχα θα επέλθει με την ΠΝΠ αναστολής των πλειστηριασμών, παραποιώντας ευθέως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ΠΝΠ αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει το νέο πρόγραμμα.
  6. Σχολίασε δηκτικά τη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης. Την ώρα που κάθε κόκκινο δάνειο που μεταβιβάστηκε με τον “Ηρακλή” και κάθε τιτλοποίηση που έγινε επί των ημερών του συνοδεύτηκε από πλήρη και καθολική φοροαπαλλαγή (κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 ν. 3156/2003).
  7. Όσο για την ιδιαιτέρως αναβαθμισμένη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση που έχει διασφαλίσει στους πολίτες αναφορικά με τα χρέη τους, του συστήνουμε να δοκιμάσει να την αναλύσει στους πολίτες που έχουν χάσει τον ύπνο τους από την αγωνία για την πορεία των χρεών τους και τους πλειστηριασμούς.

Είναι, δε, κάπως υποκριτικό ο υπουργός Οικονομικών που πουλάει επικοινωνιακά “μπινελίκια”, ενώ στήριξε όσο κανένας άλλος την ασυδοσία και τα υπερκέρδη Τραπεζών και funds, να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για “λαϊκισμό”.

Το μόνο θετικό από τη σημερινή ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα είναι ότι ξεκίνησε την αντιπολίτευση ενάμιση μήνα νωρίτερα απ’ ότι θα υποχρεωθεί πραγματικά να το κάνει. Βλέπει μπροστά, αυτό είναι καλό.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα