Αχτσιόγλου: Τα τρία σημεία του χρεοκοπημένου οικονομικού μοντέλου της ΝΔ

Αχτσιόγλου: Τα τρία σημεία του χρεοκοπημένου οικονομικού μοντέλου της ΝΔ
Έφη Αχτσιόγλου eurokinissi

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι "αντιπαραθετικό στη στρατηγική της ΝΔ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ παρέθεσε τα σημεία του χρεοκοπημένου οικονομικού μοντέλου της κυβέρνησης.

“Η διαχωριστική μας γραμμή απ’ την ΝΔ οργανώνεται γύρω από το αίτημα για Δικαιοσύνη” ανέφερε σε συνέντευξή της η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην “ΕΠΟΧΗ” τονίζοντας ότι το αίτημα αυτό «αφορά και την οικονομία και τους θεσμούς και το κοινωνικό κράτος, όλη την έκφανση της πολιτικής.

Έτσι έχουμε οργανώσει και το πρόγραμμά μας, που είναι αντιπαραθετικό στη στρατηγική της ΝΔ. Οι επιλογές της ΝΔ δεν είναι τυχαίες, είναι στρατηγική για μια νέου τύπου σώρευση πλούτου σε ολιγοπώλια, στρατηγική ανισοτήτων και προσωπικού πλουτισμού μιας εκλεκτής ομάδας φίλων και γνωστών.

Δεν είναι τυχαία όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας με την αισχροκέρδεια και την απόφαση της κυβέρνησης να μην ρυθμίζει την αγορά υπέρ των καταναλωτών, παρά μόνο για να νομιμοποιεί τη σώρευση πλούτου. Ούτε τα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών εις βάρος των πολιτών. Ούτε η πολιτική για το ιδιωτικό χρέος, με την οποία σαρώνουν την όποια περιουσία έχουν οι πολίτες και κερδοσκοπούν τα funds».

Επίσης, ανέφερε ότι «η πολιτική που εφαρμόζει στην εργασία, όπου παρεμβαίνει θεσμικά για να υποβαθμίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους μισθούς, τη διαπραγματευτική τους δύναμη, την ίδια την αξία της εργασίας τους. Ούτε ο αποκλεισμός των μικροεπιχειρήσεων από κάθε τύπου χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό τους, είναι τυχαίος.

Στη στρατηγική αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει τη δική του, θέτοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και των αδικημένων, γιατί πια έχουμε μια μεγάλη διάκριση σε προνομιούχους και μη. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την ενίσχυση των μισθών και τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, ώστε να μειωθεί το κόστος της καθημερινότητας, τη μόνιμη ενίσχυση των πυλώνων του κοινωνικού κράτους, υγείας, παιδείας, τη φορολόγηση των υψηλών μερισμάτων, εισοδημάτων και υπερκερδών, ώστε να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη» σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

“Η κυβέρνηση στη φορολογία έχει κάνει επιλογές εύνοιας των ανώτατων εισοδημάτων”

Αναφερόμενη στις μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές είπε ότι «η κυβέρνηση στη φορολογία έχει κάνει επιλογές εύνοιας των ανώτατων εισοδημάτων, διόγκωσης των ανισοτήτων και ελάφρυνσης των οικονομικών ελίτ. Μειώνει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων, και μάλιστα ραγδαία, τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αφορά μεγάλες περιουσίες, καταργεί τον φόρο κληρονομιάς για τις μεγάλες περιουσίες, μειώνει τη φορολογία εισοδήματος για τα stock options που δίνουν οι τράπεζες στα στελέχη τους, αλλά την ίδια ώρα αρνείται τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, που θα ευνοούσε τα λαϊκά και μεσαία στρώματα.

Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική επιλογή. Άρα, η ΝΔ δεν μειώνει γενικά φόρους, αλλά για συγκεκριμένες οικονομικές ελίτ, όταν την ίδια ώρα η κοινωνία φτωχοποιείται. Δεν νομιμοποιεί απλά την κατάσταση ακρίβειας, την εκμεταλλεύεται: με τα έσοδα από τον ΦΠΑ κάνει πολιτική επιδοτήσεων που τροφοδοτούν τα υπερκέρδη κτλ. Χρησιμοποιεί την κάθε κρίση σαν δικαιολογία, αλλά και ως ευκαιρία. Εμείς λέμε ότι αυτό που θα ελάφρυνε πραγματικά το λαϊκό εισόδημα, θα το βοηθούσε να ανταπεξέλθει στην κρίση, είναι η μείωση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ στα τρόφιμα και ΕΦΚ στα καύσιμα.

Συγχρόνως, δεν μπορείς να έχεις σώρευση υπερκερδών και να μην κάνεις τίποτα γι’ αυτά. Πρέπει να παρέμβουμε ρυθμιστικά για να μην υπάρχει το φαινόμενο, αλλά και να τα πάρουμε πίσω, να τα διανείμουμε στον κόσμο που τα κατέβαλε. Επίσης δεν γίνεται να υπάρχει φορολογία μόλις 5% για τα υψηλά μερίσματα, τη στιγμή που οι εισφορές των μισθωτών είναι πολύ πιο υψηλές. Πρέπει να υπάρξει φορολόγηση για αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων».

Αδυναμίες της κυβέρνησης

Όπως τόνισε «η μεθοδολογία που ακολουθείται στην οικονομία είναι παραγωγός κρίσεων. Είναι ένα παλαιό μοντέλο που έχει εφαρμοστεί και έχει χρεοκοπήσει. Ενδεικτικά κάποια στοιχεία: Πρώτον, η αύξηση των εξαγωγών συνοδεύεται από πολλαπλάσια αύξηση των εισαγωγών, με συνέπεια μεγάλη αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο. Δεύτερον, οι επενδύσεις, πέραν του ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους ποσοτικούς της στόχους, ποιοτικά αφορούν, κυρίως, real estate, οικοδομές και τουρισμό.

Επενδύσεις, δηλαδή, που δεν φέρνουν προστιθεμένη αξία στη χώρα, δεν αλλάζουν τη δομή της παραγωγής. Τρίτον, σπαταλούν την ευκαιρία που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί αποκλείουν τη διάχυση των χρημάτων στο μεγαλύτερο κομμάτι των παραγωγικών δυνάμεων, ανακυκλώνοντας μία κατάσταση εύνοιας των ελίτ και επιβάρυνσης της υπόλοιπης κοινωνίας, χωρίς να δίνουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Η κυβέρνηση επαίρεται για τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αύξηση του ΑΕΠ, στην πραγματικότητα όμως δεν συνέβη λόγω πραγματικής ανάπτυξης, δηλαδή με προοπτική, αλλά κυρίως λόγω πληθωρισμού. Έχουμε ταυτόχρονα επιδείνωση σημαντικών κοινωνικών δεικτών, όπως αύξηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας, μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος. Η όποια ανάπτυξη δεν αγγίζει τους πολίτες. Όλα αυτά δημιουργούν εξαιρετικά ετοιμόρροπη βάση για την επόμενη μέρα στην οικονομία. Χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που αφορά ποιες προτεραιότητες θέτεις, αλλά και πώς αξιοποιείς τα χρηματοδοτικά σου εργαλεία. Μιλάμε για αναπροσανατολισμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και παρέμβαση στις τράπεζες».

«Γι’ αυτό που συμβαίνει στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, δηλαδή την αισχροκέρδεια, τη λειτουργία ολιγοπωλίων με όρους καρτέλ, εννοείται πως μπορεί και πρέπει να παρέμβει το κράτος. Στο Ταμείο Ανάκαμψης επιτρέπεται αναπροσανατολισμός και ανασχεδιασμός στόχων και προφανώς θα γίνει.

Στο ιδιωτικό χρέος είναι ξεκάθαρες οι επιλογές της ΝΔ. Πτωχευτικός νόμος, κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός, τρόπος λειτουργίας των funds, είναι νομοθετικές επιλογές της ΝΔ, δεν οφείλονται σε κανόνες της ΕΕ. Απέναντι σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει ένα διαφορετικό σχέδιο ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών, την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων απέναντι στους πιστωτές. Είναι απολύτως εφικτά εντός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Στις τράπεζες η ΝΔ επιθυμεί την απόσυρση του δημοσίου με όρους ζημίας γι’ αυτό και έχει πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες, πχ, το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΧΣ για να πωλούν τις μετοχές του δημοσίου ακόμα και κάτω από τη χρηματιστηριακή τους αξία! Μεθοδεύει τις εξελίξεις στις τράπεζες, ώστε το δημόσιο να χάνει ποσοστό και να υφίσταται ζημία. Αυτό έκανε στην τράπεζα Πειραιώς και ελπίζω να μην προλάβει να το κάνει και στην Εθνική. Είναι επιλογή της κυβέρνησης η πώληση των μεριδίων του δημοσίου στις τράπεζες.»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα