Άδωνις Γεωργιάδης: Αν παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι λόγος καταγγελίας της

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν παραβιαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι λόγος καταγγελίας της
MotionTeam

"Η θέση μας από την αρχή ήταν ξεκάθαρη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης - Προανήγγειλε ένα νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί. Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα, τότε παύει να ισχύει» υπογράμμισε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικά η δήλωση του για τις εξελίξεις στα Σκόπια είναι: «Είναι που θα έπαιρναν και το Νόμπελ… Στη στροφή το έχασαν. Κάποιοι πίστευαν – και στην Ελλάδα και στα Σκόπια – ότι μπορούν να εκβιάσουν την ένταξη ενός κράτους στην Ε.Ε. επικαλούμενοι μόνο την επίλυση γεωπολιτικών ζητημάτων. Η θέση μας από την αρχή ήταν ξεκάθαρη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί. Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα, τότε παύει να ισχύει».

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ένα νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα εξωδικαστικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το νέο σύστημα προετοιμάζεται σε συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, (Ανάπτυξης, Εργασίας, Οικονομικών) με τους θεσμούς και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το νέο σύστημα εξωδικαστικού θα γίνεται «χωρίς κανένα χαρτί» και θα αφορά εκτός από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. «Δεν θα είναι το κούρεμα δυνητικό, ούτε θα εξαρτάται από καμιά έκθεση, κανενός ορκωτού. Ένας υπολογιστής θα βγάζει τα στοιχεία για την περιουσία, τα χρήματα, τα χρέη, το κούρεμα που χρειάζεται και τις δόσεις», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για τη ρύθμιση των δανείων είπε: «Είμαι ευτυχής γιατί “ξεμπλόκαρε” το σύστημα ρύθμισης των δανείων. Εκεί που είχαμε 100, 200, 300 αιτήσεις, τώρα έχουμε πάνω από 40.000. O κόσμος πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να κάνει αίτηση για να μπει στη ρύθμιση έως το τέλος του χρόνου. Η διαδικασία είναι πλέον πάρα πολύ εύκολη. Δεν χρειάζεται χαρτιά. Όλες οι τράπεζες έχουν σε κάθε τραπεζικό κατάστημα εξειδικευμένο υπάλληλο για να εξυπηρετήσουν τον συμπολίτη μας δωρεάν. Δεν χρειάζεται ο κόσμος να πάει ούτε σε δικηγόρο ούτε σε λογιστή ούτε σε κανέναν».

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας τηλεφωνικής γραμμής παραπόνων για τις τράπεζες: «Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να φτιάξουμε μια τηλεφωνική γραμμή, στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, μόνο για παράπονα και καταγγελίες κατά των τραπεζών. Έχω ασταμάτητες καταγγελίες πολιτών για ταλαιπωρίες αδιανόητου μεγέθους. Εφόσον το αποφασίσουμε, θα μπαίνει πρόστιμο στην τράπεζα που θα έχει τις περισσότερες καταγγελίες. Για να καταλάβουν όλοι ότι εδώ είμαστε για να βοηθάμε τον κόσμο όχι για να τον ταλαιπωρούμε».

Για τα αναδρομικά: «Οι δικαστικές αποφάσεις είναι για να τηρούνται, αλλιώς χάνουν την αξία τους. Θα τηρηθούν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει το κράτος να καθορίσει τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα που θα τα δώσει».

Για τη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξη: «Η Κυβέρνηση δουλεύει ήδη για τη μεσαία τάξη. Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την εκ νέου μείωση του ΕΝΦΙΑ για τον επόμενο χρόνο. Νομοθετήσαμε τη μείωση του φόρου σε επιχειρήσεις. Νομοθετήσαμε τη μείωση του φόρου στο μέρισμα. Έχουμε εξαγγείλει ότι από τον Ιούλιο του 2020 πάμε σε μείωση 5% των ασφαλιστικών εισφορών. Γενική πολιτική γραμμή μας είναι ότι κάθε είδους πλεόνασμα το οποίο θα προκύπτει, θα κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας στη μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη επί ΣΥΡΙΖΑ καταστράφηκε και πρέπει τώρα να αναγεννηθεί για να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία».

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Η οικονομία στην Ελλάδα θα γυρίσει μόνο αν η μικρομεσαία επιχείρηση πάρει μπρος. Αν η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση προσλάβει από έναν υπάλληλο θα μειωθεί η ανεργία. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για το πως θα μπορέσουμε να δώσουμε τέτοιου είδους κίνητρα».

Για το μεταναστευτικό: «Είναι ένα τεράστιο ευρωπαϊκό ζήτημα και θα λυθεί με ευρωπαϊκή πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε ως μέγιστο ευρωπαϊκό ζήτημα, στη Σύνοδο Κορυφής, και στις δυο του διαστάσεις: και στη διάσταση φύλαξης των συνόρων και στη διάσταση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του επιμερισμού των ροών». Προσέθεσε δε ότι «οι αποφάσεις πλέον είναι ξεκάθαρες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να καταστραφεί. Το νέο σχέδιο νόμου που έρχεται στη Βουλή, αλλάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος έρχεται στην Ελλάδα παράνομα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα γυρίζει πίσω».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version