Άδωνις Γεωργιάδης: Να ρυθμιστούν τα χρέη των κομμάτων όπως των πολιτών

Άδωνις Γεωργιάδης: Να ρυθμιστούν τα χρέη των κομμάτων όπως των πολιτών
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης Nick Paleologos / SOOC

"Το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που έχει διαγράψει χρέος τραπεζικό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ", είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ενώ ζήτησε να διευθετηθούν τα χρέη των κομμάτων, εκτός αν θέλουμε κόμματα εξαρτημένα είπε. "Τα κόμματα δανείστηκαν όπως όλοι οι Έλληνες" πρόσθεσε.

Στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μεταξύ άλλων σχολίασε την αγωγή που κέρδισε η Πειραιώς κατά της Ν.Δ., σχετικά με “κόκκινα” δάνεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Χρησιμοποιούμε όλα τα ένδικα μέσα. Και εδώ γίνεται μια τρομακτική σπέκουλα, τρομακτική σπέκουλα ίσως και η πεμπτουσία του λαϊκισμού”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ για να συνεχίσει:

“Τι λέει η Ελλάδα στους διεθνείς πιστωτές της όταν χρεοκόπησε από το ’10 και μετά; Και στους ιδιώτες πιστωτές της και στους δημόσιους θεσμικούς πιστωτές της, τι λέει;

Λέει ότι δανείστηκα υπερβολικά πολλά χρήματα την εποχή της ευμάρειας, ότι και εσείς ως δανειστές δεν ήσασταν προσεκτικοί και μου δανείζατε περισσότερα απ’ ό,τι εγώ μπορούσα να πληρώσω. Γι’ αυτό το λόγο αιτούμαι για να μπορώ να επιβιώσω, διαγραφή του χρέους.

Και πετύχαμε διαγραφή χρέους με το PSI, 107 δισεκατομμύρια και με τους θεσμικούς περίπου 30 δισεκατομμυρίων τόκους”.

“Ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι είναι ηθικώς ορθόν να ζητά από τους πιστωτές να του διαγράψουν το χρέος του διότι άλλαξαν οι οικονομικές συνθήκες και οχι έξ υπαιτιότητάς του αποκλειστικά; Ναι ή όχι;”, πρόσθεσε.

Σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων, είπε:

“Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν πρίν την κρίση μια εκλογική επιχορήγηση Χ. Η ΝΔ ας πούμε επαιρνε κατά μέσο όρο 30 εκατομμύρια το χρόνο και είχε επιτόκιο 3-3,5%. Όταν έγινε η κρίση τα 3 εκατομμύρια έγιναν 4 και το επιτόκιο έγινε 8”.

Ερωτηθείς αν ζητά διαγραφή χρεών, απάντησε:

“Μην προτρέχετε σε κάτι που δεν ειπα. Λέω, όταν μιλάμε για τα χρέη των κομμάτων, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως λέμε για όλους μας, όπως ψηφίσαμε το νόμο Κατσέλη που συμπεριλαμβάνει τον κάθε Έλληνα πολίτη, που λέει ότι μπορεί να πάει στο δικαστήριο και να αποδείξει ότι όχι με δική του υπαιτιότητα, λόγω της κρίσης άλλαξαν τα οικονομικά του δεδομένα, και άρα σήμερα δεν μπορεί να πληρώσει αυτά που μπορούσε πριν την κρίση.

Ο νόμος Κατσέλη προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία για τον κάθε πιστωτή, τον κάθε Έλληνα πολίτη που θα έχει το δάνειο του στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό δεν αφορά τα κόμματα; Δεν το καταλαβαίνω. Εκτός αν θέλουμε κόμματα πάντα εξαρτημένα”.

Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει “Τρεις φορές διαγραφή. Το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που έχει διαγράψει χρέος τραπεζικό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 178 εκατομμύρια δραχμές, την εποχή που τα διέγραψε, είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σημερινά, ίσως και παραπάνω. Άρα το μόνο κόμμα που έχει διαγράψει τραπεζικά χρέη και άρα με τη λογική του λαϊκισμού έχει φορτώσει αυτό το χρέος στις τράπεζες και άρα στον ελληνικό λαό, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Υπογράμμισε πως δεν μιλάει για “νόμο Κατσέλη” στα κόμματα γιατί “ο νόμος Κατσέλη αφορά ιδιώτες”. Και κατέληξε ως εξής:

“Είπα ότι η ΝΔ επί Κυριακού Μητσοτακη έχει μειώσει το κόστος λειτουργίας της παρά πολύ, απ’ τα 8,5 εκατομμύρια στα 2, έχει παραχωρήσει το σύνολο της εκλογικής επιχορήγησης στις τράπεζες για να εξυπηρετείται ο δανεισμός της. Με τις συνδρομές ξοδεύει ελάχιστα χρήματα και κάνει ό,τι μπορεί για να πληρώσει χρέη του παρελθόντος για τα οποία σίγουρα δεν ευθύνεται η παρούσα ηγεσία της ΝΔ και τα οποία ελήφθησαν στο μείζον τους μέρος την εποχή της ευμάρειας. Ούτε οι προηγούμενες όμως ευθύνονται. Κατά τη γνώμη μου, γιατί όπως δανείζονταν όλοι οι Έλληνες πολίτες περισσότερο, έτσι δανείστηκαν και τα κόμματα είναι τόσο απλό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα