Αυτοί που περιμένουν τον Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
Το Στέφανο Κασσελάκη από το Λονδίνο θα αναμένουν στην σημερινή Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ
Το Στέφανο Κασσελάκη από το Λονδίνο θα αναμένουν στην σημερινή Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα το απόγευμα η 2η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μετά τις έντονες αντιδράσεις για το ερωτηματολόγιο. Τα σενάρια για το “από εδώ και πέρα”.

Στην απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα φανεί το αν η νέα εσωκομματική κρίση που έχει ξεσπάσει -με αφορμή το ερωτηματολόγιο προς τα μέλη-θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη ή εάν θα υπάρξει μια πρόσκαιρη εκτόνωση, παραπέμποντας το θέμα στο Συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη ή και αργότερα.

Η δεύτερη σε 48 ώρες συνεδρίαση του οργάνου έχει οριστεί για  τις 18.00 το απόγευμα. Έτσι ώστε να παραβρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης που θα έχει επιστρέψει από το Λονδίνο. Αντικείμενό της θα είναι η πρωτοβουλία του να απευθύνει ερωτηματολόγιο με «ταυτοτικά» – όπως χαρακτηρίστηκαν – ερωτήματα για την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κίνηση που ερμηνεύθηκε από 17 στα 24 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ως κίνηση που δυνητικά οδηγεί στην μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα με προσωποπαγή χαρακτηριστικά.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε χθες με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αν επικρίνει (έστω και με διαφορετική διαβάθμιση) την πρακτική του προέδρου του κόμματος. Ανάμεσα στους επικριτές περιλαμβάνονταν τόσο στελέχη που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη για να εκλεγεί πρόεδρος όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς, όσο και στελέχη που θεωρούνται βασικοί υποστηρικτές του όπως ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης.

Μάλιστα οι επικρίσεις εντάθηκαν όταν ο Στέφανος Κασσελάκης απέστειλε επιστολή με την οποία όχι μόνον δεν δέχθηκε να μετάσχει στην συνεδρίαση, αλλά τοποθετήθηκε απαξιωτικά για την στάση του οργάνου. Επικρίνοντας τα στελέχη του κόμματος για το ότι συνεδριάζουν με αντικείμενο το ερωτηματολόγιο και όχι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Ανάμεσα στους σφοδρούς επικριτές του Στέφανου Κασσελάκη περιλαμβάνεται και η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τον κίνδυνο το επικείμενο συνέδριο να «εξελιχθεί ντε φάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Η παρέμβασή φαίνεται να έχει ειδικό βάρος όχι μόνον γιατί αναφέρεται ονομαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως γιατί θεωρείται ένα στέλεχος που συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Π.Γ όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίασή της καταγράφονται έμμεσες αιχμές για την στάση του Στέφανου Κασσελάκη. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνεδρίαση σήμερα. Προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει και να εκφράσει την θέση του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Πάντως στην χθεσινή του ομιλία στο London School of Economics ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στις θέσεις του. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία του να θέσει ερωτήματα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως …είναι ο πρόεδρος του κόμματος ο οποίος εκλέχθηκε από τα μέλη. Σημειώνοντας πως τα ερωτήματα αυτά τίθενται ως μία μορφή καταφυγής στην γνώμη της βάσης.

Τα ίδια αναμένεται να επαναλάβει σήμερα και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αφού οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικά θα παραβρεθεί στην συνεδρίαση του οργάνου. Πάντως φημολογείται ότι η παρουσία του πιθανότατα να αποτελεί ένα …πέρασμα αφού δεν προτίθεται – όπως λέγεται- να δαπανήσει πολύ χρόνο για το ζήτημα αυτό.

Ρήγμα

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συντρέχουν συνθήκες μίας ακόμη εσωκομματικής ρήξης. Δεν είναι μάλιστα κρυφό ότι στελέχη του κόμματος έχουν σκεφθεί το ενδεχόμενο ευθείας αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη. Με καταφυγή στις καταστατικές διαδικασίες που προβλέπουν καταγραφή της άρσης εμπιστοσύνης από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και στην συνέχεια καταφυγή στο (ήδη προγραμματισμένο) έκτακτο συνέδριο.

Τέτοια απόφαση πάντως δεν λήφθηκε στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Αφού δεν υπήρξε σύγκλιση των μελών της σε μία τέτοια προοπτική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα αναζητηθεί κάποιου είδους συμβιβασμός. Στην κατεύθυνση του να παράσχει ο Στέφανος Κασσελάκης κάποιες «εγγυήσεις» σχετικά με το ότι δεν θα υπάρξουν ξανά τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες.

Δεν λείπουν όμως κι αυτοί που εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη απλά θα μεταθέσει χρονικά την σύγκρουση. Δίνοντας μάλιστα στον Στέφανο Κασσελάκη να «παγιώσει» την εικόνα της απαξίωσης των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση των στελεχών που μετέχουν σε αυτά. Δεδομένο που θα είναι ένα ακόμη βήμα για την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «κόμμα Ι.Χ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα