Αγρίεψε ο Παπούλιας. Ζητά αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο. Θα ζητήσω συγνώμη στους Γιαννιώτες δήλωσε ο Γκάουκ

Αγρίεψε ο Παπούλιας. Ζητά αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο. Θα ζητήσω συγνώμη στους Γιαννιώτες δήλωσε ο Γκάουκ
Επίσημη τελετή υποδοχής του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014, στο Προεδρικό Μέγαρο. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Την Παρασκευή οι δύο άντρες τα Γιάννενα, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστών στο χωριό Λιγκιάδες

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Παπούλια όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «….η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».

Από την πλευρά του, κ. Γκάουκ απάντησε στο θέμα αυτό, λέγοντας: «…δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Γκάουκ για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα. «Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος προχώρησε βίαια και έχει βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Η οικονομία βυθίστηκε σ΄ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με την ανεργία, κυρίως στους νέους να έχει φθάσει σε απαράδεκτα ποσοστά» τόνισε.

Ο Γερμανός πρόεδρος δεν έκρυψε τον σεβασμό τους στους πολίτες που επιβαρύνονται από τις μεταρρυθμίσεις και είπε ότι για τον ίδιο είναι δύσκολο να φανταστεί τη Γερμανία, στη περίπτωση που τόσοι άνθρωποι από το Δημόσιο βρίσκονταν στον δρόμο.

«Θέλω να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου προς εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και αυτούς που τις συνεχίζουν» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι συχνά αναφέρεται σε αυτές η καγκελάριος της Γερμανίας και σχολιάζοντας ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα φως στο τέλος του τούνελ.

Επίσης, ο κ. Γκάουκ, δήλωσε χαρούμενος που η πλειοψηφία των Ελλήνων στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. «Εμείς είμαστε στο πλευρό σας» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο αυριανό ταξίδι του με τον Κάρολο Παπούλια στα Γιάννενα, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα των ναζιστών στο χωριό Λιγκιάδες. Συγκίνησε τον κ. Παπούλια όταν τον προσφώνησε αγωνιστή που «αγωνίστηκε ενάντια σε αυτούς τους βάρβαρους ανθρώπους». «Αισθάνομαι ευτυχής που μπορώ να εκπροσωπήσω μια εντελώς άλλη Γερμανία από αυτή που ζήσατε εσείς τότε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρόεδρος.

Επίσης αναφέρθηκε στη σύσταση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος για τη νεολαία, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχει συστήήσει η Γερμανία με τη Γαλλία και την Πολωνία, αφού επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή νέων μεταξύ των δύο χωρών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα