Αιχμές Βενιζέλου προς Παυλόπουλο για την παρουσία στην επιτροπή για το χρέος

Αιχμές Βενιζέλου προς Παυλόπουλο για την παρουσία στην επιτροπή για το χρέος

Αιχμές για την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το χρέος αφήνει, στην επιστολή που απέστειλε προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη δημοσιότητα και η απαντητική επιστολή Παυλόπουλου

Επιστολή με την οποία αφήνει αιχμές για την παρουσία του στην πρεμιέρα της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το χρέος απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος.

«Με έκπληξη είδα στην τηλεόραση να μετέχετε και να προσφωνείτε την εναρκτήρια συνεδρίαση της πρωτοφανούς διαδικασίας 'συγκρότησης επιτροπής' που, χωρίς νομική βάση και κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών, προτίθεται να συγκροτήσει με απόφαση της η κα Πρόεδρος της Βουλής, υπό τον τίτλο 'Επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους'» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας:

«Ως παλαιός κοινοβουλευτικός και ως καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου γνωρίζετε, καλύτερα από κάθε άλλον, ότι δεν συνηθίζεται, αλλά ούτε και συνάδει προς το Σύνταγμα, η παρουσία και μάλιστα με ομιλία, του Προέδρου της Δημοκρατίας σε διαδικασία της Βουλής που δεν είναι καν κοινοβουλευτική, αλλά δήθεν τεχνική».

«Είναι θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμα μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια. Δυστυχώς κάποιοι επιχείρησαν να σας καταστήσουν συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής» προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «οργανώθηκε μια δήθεν κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς να κληθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και χωρίς βεβαίως να προβλέπονται τοποθετήσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων».

«Η δημοσιονομική πολιτική ανήκει στην αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και όχι του Προέδρου της Βουλής. Η διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος διενεργείται από τη Βουλή μέσω των αρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών που προβλέπονται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όχι μέσω τεχνικών επιτροπών» τονίζει, συμπληρώνοντας:

Είμαι βέβαιος πως είχατε διαφορετική εντύπωση, όταν προσήλθατε στην αίθουσα της Γερουσίας και θα νιώσατε έκπληξη λόγω της απουσίας των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα θέλατε να ενισχύσετε με την παρουσία σας μια κομματικού χαρακτήρα εκδήλωση των δυο κυβερνητικών κομμάτων με σκηνικό τη Βουλή. Είμαι, τέλος, βέβαιος ότι θα ζητήσετε εξηγήσεις από τους οργανωτές της εκδήλωσης αυτής που επιχείρησαν να σας εκθέσουν».

Απαντητική επιστολή Παυλόπουλου σε Βενιζέλο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έίχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και έστειλε απαντητική επιστολή την οποία όμως δεν έδωσε στη δημοσιότητα.

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφεραν ότι εάν θελήσει ο κ. Βενιζέλος μπορεί να τη δημοσιοποιήσει, όπως δημοσιοποίησε την επιστολή που έστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πράγματι λίγες ώρες αργότερα, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του κ. Παυλόπουλου επειδή «στο μεταξύ διατυπώθηκαν διάφορες δημοσιογραφικές υποθέσεις για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής, υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου Παυλόπουλου ήταν «διεξήχθη -όπως πάντα- σε  φιλικό κλίμα».

Η απαντητική επιστολή Παυλόπουλου:

Αιχμές Βενιζέλου προς Παυλόπουλο για την παρουσία στην επιτροπή για το χρέος

 

SHARE: