Αλέξανδρος Νεχαμάς: Ποιος είναι ο καθηγητής που ανέφερε ο Μητσοτάκης

Αλέξανδρος Νεχαμάς: Ποιος είναι ο καθηγητής που ανέφερε ο Μητσοτάκης
Αλέξανδρος Νεχαμάς σε παγκόσμιο συνέδριο φιλοσοφίας Eurokinissi

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτάσσοντας την ανάγκη κατάργησης του ασύλου, μίλησε για την περιορισμένη ελευθερία λόγου που υπάρχει στα Ελληνικά πανεπιστήμια και με αφορμή αυτό, αναφέρθηκε στον καθηγητή Αλέξανδρο Νεχαμά. Το πλούσιο βιογραφικό του καθηγητή.

“Θέλουμε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας. Να μένουν ολημερίς ανοιχτά στον κάθε νέο, για μαθήματα, για συζητήσεις και συναυλίες. Δεξαμενές φρεσκάδας στη σκέψη ολόκληρης της χώρας. Τόποι συνάντησης νέων ρευμάτων και καινοτομίας. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, παντού στον κόσμο. 

Καθηγητές ελεύθερους να διδάσκουν και σπουδαστές ελεύθερους να αμφισβητούν και να ερευνούν. Αυτό θα πει αληθινή πανεπιστημιακή ζωή και πραγματική πανεπιστημιούπολη”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής και αναφερόμενος στη ρύθμιση για το άσυλο στα πανεπιστήμια. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, όπου όπως είπε, δεν υπάρχει ελευθερία λόγου και όπου εξαιρετικοί καθηγητές ακόμα και αν έχουν την πρόθεση δεν μένουν να διδάξουν εδώ. Ανέφερε σαν παράδειγμα μάλιστα το όνομα ενός καθηγητή, του Αλέξανδρου Νεχαμά.

Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον, αλλά και καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς έχει πλούσιο βιογραφικό.

Γεννηθείς το 1946 στην Αθήνα, ο κ. Νεχαμάς, αναχώρησε το 1964 για τις ΗΠΑ για να σπουδάσει οικονομικά, καθώς ήθελε να ασχοληθεί με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο, τον κέρδισε ολοκληρωτικά η φιλοσοφία. Ο Νεχαμάς πήρε το πτυχίο του το 1967 με μεγάλη διάκριση και το διδακτορικό του το 1971, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν Ελληνική Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Τέχνης, Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία και Λογοτεχνική Θεωρία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας της Φιλοσοφίας.

Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται τα βιβλία «Νίτσε: Η ζωή σαν λογοτεχνία», « Η τέχνη του βίου: Σωκρατικοί στοχασμοί, από τον Πλάτωνα στον Φουκώ», «Αρετές της Αυθεντικότητας: δοκίμια για τον Πλάτωνα και το Σωκράτη», και « Μόνο μια υπόσχεση ευτυχίας: Η θέση του ωραίου στην τέχνη και στη ζωή». Έχει μεταφράσει επίσης το «Συμπόσιο του Πλάτωνα» και τον «Φαίδρο» στα Αγγλικά. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πρίνστον, του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, και Ιδρυτής της “Society of Fellows in the Liberal Arts”.

Ο πολυβραβευμένος καθηγητής ανθρωπιστικών σπουδών, φιλοσοφίας και συγκριτικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, υποστηρίζει ότι στόχος της διδασκαλίας του είναι να κάνει τους φοιτητές του να αισθανθούν άβολα για τη ζωή και τον κόσμο τους, καθώς όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει: “Ένας καλός πολίτης πρέπει να είναι πάντοτε έτοιμος να αναγνωρίσει τα αναπόφευκτα ελαττώματα του κάθε πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και να σκεφτεί πώς θα τα αντικαταστήσει”.

Όπως έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις στο παρελθόν, ο ίδιος είχε πάρει την υπηκοότητα του πατέρα του, την ισπανική δηλαδή, αλλά μετά από δεκαετίες παραμονής στις ΗΠΑ, πολιτογραφήθηκε Αμερικανός, μόνο και μόνο για να ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο στην ερώτηση τι είναι τελικά, ο ίδιος είναι ξεκάθαρος και κατηγορηματικός: “Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα”, είχε δηλώσει.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα