Αλέξης Χαρίτσης: "Επιδιώκουμε τη συναίνεση στην ψήφο των αποδήμων - Η ΝΔ έκανε στροφή"

O υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης
O υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης SOOC

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα των αποδήμων, σε συνέχεια και της πολύμηνης δουλειάς που είχε γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών επί της διακυβέρνησής μας", υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του.

«Θα επιδιώξουμε τη συναίνεση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, αρκεί η όποια λύση να μην ανοίγει τον ασκό του Αιόλου επί θεσμικών θεμάτων αφενός, και αφετέρου να συνδεθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Real FM και στους δημοσιογράφους Γιώργο Παγάνη και Νατάσα Γιάμαλη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα αυτό, σε συνέχεια και της πολύμηνης δουλειάς που είχε γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών επί της διακυβέρνησής μας», υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας: «μόνο βαρύγδουπες δηλώσεις έχουμε ακούσει» και πρόσθεσε ότι «πριν από έναν μήνα στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης έταξε ψήφο στους πάντες. Τώρα η ΝΔ πρέπει να εξηγήσει στους ομογενείς γιατί ανακρούει πρύμναν και βάζει όρους και προϋποθέσεις».

ADVERTISING

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τις προτάσεις των ΚΚΕ και Μέρα25 περί ενός συστήματος «κλειστής εκπροσώπησης», υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη είναι η πρόταση που έχει κατατεθεί και από το Σύνδεσμο Απόδημου Ελληνισμού, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για μια «βιώσιμη λύση, ώστε να δοθεί φωνή στους Έλληνες του εξωτερικού».

«Η αυτοκριτική είναι στο DNA της Αριστεράς»

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «κληθήκαμε να κυβερνήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας, πετυχαίνοντας το στρατηγικό μας στόχο για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» και τόνισε ότι «στην Αριστερά η αυτοκριτική είναι στο DNA μας, και θα γίνει στα όργανα του κόμματος, με συντεταγμένο τρόπο και συντροφικότητα».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και το ΚΙΝΑΛ, να «κάνουν την αυτοκριτική τους για το πώς οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας», ενώ αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ της κρατικής ελβετικής τηλεόρασης για την υπόθεση Novartis, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είδαμε μόλις χθες τον κ. Γεωργιάδη, να ομολογεί ανερυθρίαστα τις περιπτώσεις χρηματισμού προς Έλληνες πολιτικούς στην υπόθεση Novartis». Ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να πάψει επιτέλους να μιλά για σκευωρία», και κατέληξε: «Τέτοια περιστατικά μας οδήγησαν στην πρωτοφανή κρίση».

«Καθήκον όλων μας να βάλουμε στο περιθώριο τη ΧΑ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «συγκάλυψη της στάσης της Ν.Δ. στη Μεσσηνία, όπου τρεις δημοτικές αρχές, που είχαν την επίσημη στήριξη του κόμματός του, τοποθέτησαν σε έμμισθη θέση τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Κουκούτση». «Είναι καθήκον όλων μας να οδηγήσουμε τη νεοναζιστική συμμορία στο περιθώριο και στην απομόνωση» είπε και κατέληξε: «Είναι στίγμα για τη Ν.Δ. η απόφαση των τοπικών στελεχών της».

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χαρίτσης, Νέα Δημοκρατία, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network