Ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει σήμερα τα πρώτα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Όλγα Γεροβασίλη, Δημ. Τζανακόπουλος, Δημ. Βίτσας, Σ. Φάμελλος, Αλ. Χαρίτσης μεταξύ των ονομάτων για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μεταξύ εκείνων που συζητούνται για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Πιθανότατα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις η «σκιώδης κυβέρνηση». Και στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, που θα διοργανώσει το Συνέδριο.

Συνεχείς επαφές με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βουλευτές του κόμματος, έχει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, που σήμερα πραγματοποιεί τις τελευταίες διαβουλεύσεις με ηγετικά στελέχη, όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Ν. Βούτσης κα, προκειμένου να καταλήξει στην τελική του πρόταση για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ, συζητούνται ήδη ονόματα πρώην υπουργών, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης, χωρίς να αποκλείονται και άλλα στελέχη που θα διαθέτουν όμως την κυβερνητική εμπειρία για το βαρύ φορτίο που θα αναλάβουν. Ενδιαφέρον έχει και το εάν και πώς θα αξιοποιηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που παραμένει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ADVERTISING

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ασφαλώς πακέτο, καθώς παράλληλα με το Γραμματέα της ΚΟ θα οριστούν τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αντιπρόεδρος της Βουλής, κοσμήτορας κοκ., καθώς και εκπρόσωπος Τύπου, καθώς η Έφη Αχτσιόγλου είχε αναλάβει για την προεκλογική περίοδο.

Τα πρόσωπα που παίζουν για τη θέση του Γραμματέα και τελικά δεν θα επιλεγούν, ενδέχεται να αναλάβουν μία ή δυο από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ σε αυτά προστίθεται και η Έφη Αχτσιόγλου εφόσον δεν παραμείνει εκπρόσωπος Τύπου, με τον Δημήτρη Βίτσα να είναι υποψήφιος και για αντιπρόεδρος της Βουλής. Για τη θέση των εκπροσώπων «παίζει» ακόμα το όνομα του Νίκου Φίλη, ίσως ενός νεώτερου βουλευτή, αλλά και πρόσωπο που θα προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πιθανόν και ο Γιάννης Ραγκούσης. Τη θέση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αναβάθμισε με την παρουσία του ο Κώστας Ζαχαριάδης, διεκδικούν βουλευτές που απέτυχαν να εκλεγούν, υποψήφιοι βουλευτές που δεν εκλέχτηκαν, αλλά και στελέχη που ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και σε υπουργούς Επικρατείας.

Το πιθανότερο σενάριο, επίσης, είναι να μην ανακοινωθούν πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην υπάρξει αναταραχή στο ποιος θα απαντήσει σε κάθε υπουργό που θα πάρει το λόγο στη Βουλή. Τις περισσότερες πιθανότητες, όταν γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ, συγκέντρωνε ο ορισμός της «σκιώδους κυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν προγραμματίζεται να αλλάξει έως τον Σεπτέμβριο, που θα συνέλθει η ΚΠΕ προκειμένου να αποφασίσει τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο, πιθανότατα ούτε έως το Συνέδριο.

Στο τραπέζι, ωστόσο, έχει πέσει η πρόταση να συγκροτηθεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, εφόσον θα πραγματοποιηθεί πριν μεγάλο άνοιγμα για εγγραφή νέων μελών. Η πρόταση περιλαμβάνει και τη συμμετοχή αρκετών στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, όπως και ανένταχτων που θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, γεγονός που προϊδεάζει για επιχείρηση ενιαιοποίησης του κόμματος. Ούτως ή άλλως, η σημερινή συνεδρίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, αποδεικνύει την πρόθεση του Προέδρου του κόμματος να υλοποιήσει και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό που προανήγγειλε το βράδυ της 7 Ιουλίου.

Αίσθηση προκάλεσε και η χθεσινή αποκάλυψη των «Παιχνιδιών Εξουσίας» πρότασης για εκλογή του Αλέξη Τσίπρα απευθείας από τη βάση, πρότασης που ελάχιστοι γνώριζαν και που προκαλεί τις αντιδράσεις της Κίνησης των «53+», όπως προκύπτει και από τη σημερινή συνέντευξη του Χριστόφορου Παπαδόπουλου στο Νews24/7. Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα ρωτήθηκε κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου της ΚΠΕ από στελέχη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη της πρότασης, η οποία ωστόσο επιβεβαιώνεται από άλλα στελέχη που είναι γνώστες των βαθύτερων διεργασιών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ τη Δευτέρα η συνεδρίαση της Προοδευτικής Συμμαχίας με εισηγητή τον Αλέξη Τσίπρα

Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η "νέα κατάσταση"

Σκέψεις να εκλέγεται ο πρόεδρος από τη βάση του κόμματος

SHARE:

24Media Network