Αλλάζει ο χάρτης της αντιπολίτευσης – Σε άνοδο ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Διαβάζεται σε 6'
Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας
Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας EUROKONISSI

Σε 4 δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται πλέον ως το πρώτο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ ως ” πιο ουσιαστική αντιπολίτευση” φθάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την χθεσινή μέτρηση της Prorata.

H κυλιόμενη δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιοποιήθηκε χθες, καταδεικνύει ότι οι μεταβολές στην απήχηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης τείνουν να μεταβληθούν σε «τεκτονικές κινήσεις» που αλλάζουν τον χάρτη. Με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ να βρίσκονται σε σαφή ανοδική πορεία και τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη να καταρρέει.

Ήδη προηγούμενες δημοσκοπήσεις έχουν αποτυπώσει την αναρρίχηση του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταγράφεται και σε αυτή της Prorata. Όμως στην τελευταία  το ΚΚΕ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ίδιο ποσοστό με τον ΣΥΡΙΖΑ (10,5%).

Σαφές σημάδι ότι είναι πιθανό σύντομα να δούμε και άλλη ανατροπή στον χώρο της αντιπολίτευσης. Ιδίως μάλιστα όταν η Prorata «μετρά» το ΚΚΕ ως το κόμμα που έρχεται πρώτο στην προτίμηση της κοινής γνώμης σχετικά με το ποιος ασκεί την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα η απήχηση του Στέφανου Κασσελάκη, που από την ηγετική ομάδα του κόμματος θεωρείται το «μεγάλο όπλο» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε μονοψήφια ποσοστά. Οι συνθήκες αυτές προφανώς απασχολούν (θετικά ή αρνητικά) όλα τα επιτελεία των κομμάτων.

Τα κόμματα

Στον ΣΥΡΙΖΑ: Η μόνιμη επωδός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο λόγος της καθίζησης των εκλογικών ποσοστών αφορά την εσωκομματική κατάσταση. Σε μία προφανή προσπάθεια αφενός να «προστατευθεί» ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και να βρεθεί ένας προσωρινός «αποδιοπομπαίος τράγος» ώστε να δικαιολογεί την κατάσταση.

Παρόλα αυτά τόσο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται σε «ελεύθερη πτώση» με τάση προς ένα μονοψήφιο νούμερο – αν αποδεχθεί κανείς την πορεία των δημοσκοπήσεων-, όσο και η προσωπική επιρροή του προέδρου του κόμματος καταδεικνύουν ένα στοιχείο: Το «εγώ θα νικήσω τον Μητσοτάκη», το σύνθημα με το οποίο εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης στην προεδρία είναι εμφανώς εκτός πραγματικότητα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει συνεχώς τα τελευταία 24ωρα «διορθωτικές δηλώσεις» υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε θεώρησε πως ένα πρόσωπο μπορεί να κάνει την διαφορά και ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια.

Επίσης θυμίζουμε ότι στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη έθεσε όσο το δυνατόν χαμηλότερα τον πήχη των ευρωεκλογών λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο το «17 με 18%». Αυτά ενώ στελέχη της ηγετικής ομάδας πριν μόλις μερικές ημέρες μιλούσαν για ποσοστά μεταξύ 26 και 32% τα οποία πλέον θεωρούνται …σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Στο ΠΑΣΟΚ: Ικανοποίηση, ψυχραιμία  και επιμονή στην συνταγή της σταθερής ανόδου. Αυτό φαίνεται να είναι το δόγμα που κυριαρχεί στην Χαριλάου Τρικούπη. Με την ηγεσία του κόμματος να επιμένει πως το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί το πλάνο που έχει χαράξει με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δίχως μάλιστα καμία ανησυχία για τον …ρυθμό αύξησης των ποσοστών αφού όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη οι απότομες εκτινάξεις, εύκολα χάνονται.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη από την Θεσσαλονίκη: «Δεν πανηγυρίζουμε με τις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με συνέπεια, χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να υπάρχει πραγματικός προοδευτικός αντίπαλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του παρότι απευθύνει κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο από την άλλη δεν πρόκειται να επιδοθεί στην …μεταγραφολογία στελεχών. Όπως δήλωσε «δεν πρόκειται να επαναλάβω ούτε αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης, ούτε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας. Οικοδομώ την ανανέωση της παράταξης από τα σπλάχνα της»

Στο ΚΚΕ: Αρκετά απλό είναι το συμπέρασμα που βγάζουν στον Περισσό για την αύξηση των ποσοστών του κόμματος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο Δημήτρης Κουτσούμπας να έχει μιλήσει για την πιθανότητα να βρεθεί το ΚΚΕ σε ποσοστά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έχει δηλώσει σε πολλές εκδοχές ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπή «το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, μέσα και έξω από τη Βουλή, είναι και ο λόγος ενίσχυσής του».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε στο ΚΚΕ αυτή την περίοδο δεν ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις αλλά εστιάζουν στην αντίθεση τους σε όσα πρεσβεύει ο προϋπολογισμός του 2024 που κατατέθηκε χθες στην Βουλή. Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόκειται να μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής και το Τμήμα Επαγγελματο-βιοτεχνών της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες, επιστήμονες και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Πάντως, αν και ουδέποτε αναφέρεται στις ανακοινώσεις του κόμματος, είναι σαφές ότι σημαντική συμβολή στην ανοδική πορεία του ΚΚΕ έχει και η προσωπικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που είναι ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης και σε κάποιες δημοσκοπήσεις ο πλέον δημοφιλής πολιτικός αρχηγός …γενικώς.

Οι … «διασταυρώσεις»

Υπό το παραπάνω πρίσμα έχει αξία να δει κανείς τις σχέσεις και τις αντιπαραθέσεις που καταγράφονται ανάμεσα στα τρία αυτά κόμματα.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ η αντιπαραθετική σχέση είναι …υπό διαμόρφωση. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει ασκήσει πολιτικές πιέσεις στην Κουμουνδούρου με την πρότασή της για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη που περιλάμβανε και την υπουργία του Χρήστου Σπίρτζη. Μια κίνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να «ξεπεράσει» καταθέτοντας πρόταση δική του που περιλαμβάνει τον υπουργό Μεταφορών της κυβέρνησης Τσίπρα, επισημαίνοντας όμως ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του. Ενώ κόντρα έχει καταγραφεί ανάμεσα στους χώρους όταν ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε απαξιωτικά προ ημερών για την διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ ήρθαν σε κόντρα με αφορμή την κοινοβουλευτική εξέταση του δυστυχήματος των Τεμπών. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ασκεί κριτική στο ΚΚΕ περί «διεξόδου» που πρόσφερε στην Ν.Δ προτείνοντας εξεταστική επιτροπή από το 1997 και έπειτα. Παράλληλα έψεξε τον Περισσό για την συνεχή κριτική του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και στο συγκεκριμένο θέμα) θέση στην οποία συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαντήσεις έδωσε το ΚΚΕ στην Βουλή με τους βουλευτές του να καταγγέλλουν το ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως έχει ψηφίσει το 70% των νόμων της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος το ΚΚΕ βάλει όχι με συχνότητα αλλά με δεικτικό τρόπο κατά του ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στις δημόσιες τοποθετήσεις του Στέφανου Κασσελάκη. Μιλώντας παράλληλα για «πολιτικό και οργανωτικό εκφυλισμό». Έμφαση έδωσε το ΚΚΕ στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ την οποία αποτίμησε ως κομβική σημασίας για την πολιτική κατεύθυνση στην οποία κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα