Αμφισβητεί την εικόνα που μεταφέρεται για τη Μόρια ο Βίτσας

Αμφισβητεί την εικόνα που μεταφέρεται για τη Μόρια ο Βίτσας
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη «κολαστήριο της Μόριας» κατηγόρησε τον Θ. Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ ο υπουργός Μετανάστευσης που υπογράμμισε ότι 12.000 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί από τη Μόρια στην ενδοχώρα και 500 έχουν επιστραφεί στις χώρες προέλευσης.

«Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη «κολαστήριο της Μόριας», δεν έχετε αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θόδωρου Παπαθεοδώρου στη Βουλή.

Ο Δ. Βίτσας αμφισβήτησε την εικόνα που δίνεται για την Μόρια επισημαίνοντας ότι όλοι οι πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι εμβολιασμένοι, ενώ παρέχεται εκπαίδευση για τα παιδιά και λειτουργεί σχολή εκμάθησης οργάνων.

Σημείωσε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι «οριακή και δύσκολη», υπογράμμισε όμως ότι 12.000 πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ακόμα 500 έχουν επιστραφεί στις χώρες προσέλευσης. Ο Δ. Βίτσας παρατήρησε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε» ώστε η κατάσταση να γίνεται συνεχώς καλύτερη μέχρι να φτάσουμε στο «σημείο μηδέν».

Θ. Παπαθεοδώρου: Έχω πάει τρεις φορές στη Μόρια

Ο Θ. Παπαθεοδώρου αμφισβήτησε τα σχόλια του Δ. Βίτσας προτρέποντάς τον να επικοινωνήσει με τον διοικητή του κέντρου ώστε να διαπιστώσει ότι έχει επισκεφθεί τη Μόρια τρεις φορές, την τελευταία φορά πριν 25 μέρες συνοδεύοντας την πρόεδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά. Αντιπαράθεση για τις απευθείας αναθέσεις

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βιομηχανία απευθείας ανάθεσης συμβάσεων» κι έφερε το παράδειγμα της μίσθωσης ενός πεντάστερου ξενοδοχείου 27 δωματίων και 127 κλινών για 7 μήνες στη Σαμαρίνα Γρεβενών έναντι 252.000 ευρώ. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. «Τι μας λέτε; Πολύ κακές συνθήκες στη Μόρια, αλλά τους πάτε σε καλές» σχολίασε ο Δ. Βίτσας κι επισήμανε στον Θ. Παπαθεοδώρου ότι ως νομικός γνωρίζει την διαφορά απευθείας ανάθεσης και διαπραγμάτευσης μετά από εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπως συνέβη στην περίπτωση των Γρεβενών.

Σύμφωνα με τον Δ. Βίτσα, η διεύθυνση προστασίας προσφύγων και μεταναστών διαπραγματεύτηκε με εννιά ξενοδοχεία των Γρεβενών για 10 ευρώ ανά κλίνη την ημέρα, ενώ σημείωσε ότι γίνεται διαπραγμάτευση για χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι αντίστοιχα καταλύματα είχε χρησιμοποιήσει κι η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες σε υψηλότερη τιμή, 36 ευρώ την ημέρα, όπως σημείωσε ο Θ. Παπαθεοδώρου.

Ο Δ. Βίτσας πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες στην Σαμαρίνα θα προσφέρουν επιπλέον 80.000 ευρώ τον μήνα στην περιοχή, καθώς δεν τρώνε από κέτερινγκ.

«Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εμπόδια με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων;»

Ο Δ. Βίτσας αντέδρασε έντονα σε σχόλιο του Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος παρατήρησε ότι παρόμοιες υποθέσεις διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό ερευνά η OLAF. «Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εμπόδια με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων;» αναρωτήθηκε σε υψηλούς τόνους ο Δ. Βίτσας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα