Άνα Γκόμεζ: Χρειαζόμαστε μια πραγματικά αριστερή πλατφόρμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άνα Γκόμεζ: Χρειαζόμαστε μια πραγματικά αριστερή πλατφόρμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συνέντευξη με την Άνα Γκόμεζ, ευρωβουλεύτρια του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος (ομάδα Σοσιαλιαστών και Δημοκρατών - S&D)

Η Άνα Γκόμεζ, πορτογαλίδα ευρωβουλεύτρια με το σοσιαλιστικό κόμμα του Αντόνιο Κόστα, μίλησε στο “1ο Προοδευτικό Φόρουμ στην Ελλάδα” που διοργανώθηκε από κόμματα της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και τους Πράσινους. Στο Φόρουμ μίλησε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί καταποντίζεται στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία, αλλά στην Πορτογαλία τα καταφέρνει:

“Πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι τα σοσιαλιστικά κόμματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν υιοθετήσει τις πολιτικές της απορρύθμισης της αγοράς και της λιτότητας.

Όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι προτιμούν το “αυθεντικό”, επειδή ακριβώς τα δεξιά κόμματα ποτέ δεν προσποιήθηκαν ότι ακολουθούν ή ότι ήθελαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική πολιτική. Νομίζω πως η απαξίωση των πολιτών προς τα κόμματα της πολιτικής μας “οικογένειας”, της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, έχει να κάνει με αυτό. Έχουμε μια ρητορική και ένα λόγο σύμφωνα με τα προγράμματά μας και τις προτάσεις μας, αλλά στην πράξη εφαρμόσαμε, στα περισσότερα κράτη-μέλη, τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και υιοθετήσαμε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Η διαφορά στην Πορτογαλία είναι ότι αυτές τις πολιτικές δεν τις εφάρμοσε το σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά ο δεξιός συνασπισμός. Οι πολίτες είδαν ότι οι πολιτικές της δεξιάς ήταν σκέτη καταστροφή, έχοντας κυριολεκτικά διαλύσει τη χώρα και την κοινωνία. Αυτό εξηγεί την άνοδο του σοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία το 2015, με βάση μια συμμαχία με τα δύο αριστερά κόμματα. “

Για το πρόγραμμα πολιτικής της πορτογαλικής κυβέρνησης:

“Το πορτογαλικό σοσιαλιστικό κόμμα εφαρμόζει το πρόγραμμα που είχε υποσχεθεί στον λαό, με το οποίο αφενός γίνονται σεβαστές οι δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, που αφορούν στην εδραίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τις πολιτικές για τη μείωση του δημόσιου χρέους, αφετέρου όμως πετύχαμε να επιστρέψουμε τα εισοδήματα πίσω στις οικογένειες που είχαν δει τους μισθούς και τις συντάξεις τους να περικόπτονται”.

“Η προσήλωση στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα είχε θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Επιπλέον, δεδομένων των “σφιχτών οικονομικών”, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για δημόσιες επενδύσεις στην εγχώρια οικονομία, αλλά η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ώθησε τους ιδιώτες επενδυτές να αρχίσουν ξανά να επενδύουν στην πορτογαλική οικονομία. Αυτή η εξέλιξη συνέβαλε με τη σειρά της στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 9%”.

Για το εάν μπορεί το πορτογαλικό μοντέλο να εμπνεύσει:

“Ελπίζω ότι το πορτογαλικό παράδειγμα μπορεί να εμπνεύσει όλη την αριστερά στην Ευρώπη και να φέρει μαζί τις δυνάμεις της. Αυτά που μας ενώνουν πρέπει να είναι ισχυρότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οι πολιτικές λιτότητας έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη πολιτική διακυβέρνηση και στους πολιτικούς θεσμούς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

“Χρειαζόμαστε μια πραγματικά αριστερή πλατφόρμα σε επίπεδο ΕΕ”

Για τις φορολογικές πολιτικές και τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής στην ΕΕ:

“Η φορολογία αποτελεί βασικό ζήτημα δημοκρατίας, λογοδοσίας και χρηστής οικονομικής διακυβέρνησης.Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με όλα αυτά τα σκάνδαλα (π.χ. Paradise Papers, Panama Papers). Τέτοια σκάνδαλα έχουν δείξει ότι η νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση των αγορών ανοίγει μεγάλες “μαύρες τρύπες” για εγκληματικές πράξεις, όχι μόνο σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, αλλά και με πράξεις που συνδέονται άμεσα με το οικονομικό έγκλημα. Η φοροδιαφυγή καταστρέφει συνολικά τις οικονομίες μας και τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά”.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ;

Αποτελεί χώρο διαλόγου, ενημέρωσης, ανάλυσης και δράσεων, με επίκεντρο την προοδευτική ατζέντα και τις προτάσεις που παρουσιάζονται και προωθούνται από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικότερα δε, τις δράσεις των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αποτελεί επίσης ενημερωτικό “βραχίωνα” της “Προοδευτικής Συμμαχίας” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές από τις ομάδες της αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και των πρασίνων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα