Αναγνωστοπούλου για Αμφίπολη: “Σιγή ιχθύος από τη Μενδώνη”

Αναγνωστοπούλου για Αμφίπολη: “Σιγή ιχθύος από τη Μενδώνη”
Eurokinissi

Για καθυστερήσεις αναφορικά με την αποκατάσταση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα έγγραφα που αφορούν στις μελέτες για τις εργασίες αποκατάστασης στον τύμβο Καστά ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε ακανοίνωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου, κατηγορεί την κυβερνηση οτι χρησιμοποιεί τα μνημεία για επικοινωνιακούς λόγους.

“Μετά από ένα μήνα και  χάρη στα δημοσιεύματα της ΕΦΣΥΝ, αλλά και τις δηλώσεις της ανασκαφέα κ. Περιστέρη, μάθαμε επιτέλους ότι το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά στην αρχαία πόλη της Αμφίπολης, έχει γίνει έρμαιο της κλιματικής κρίσης. Με κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητάμε από το ΥΠΠΟΑ όλα τα έγγραφα που αφορούν στις μελέτες για τις εργασίες αποκατάστασης στον τύμβο Καστά. Δυστυχώς η απόκρυψη και η συγκάλυψη βλάπτει σοβαρά ακόμα και τα μνημεία, τα οποία η ΝΔ χρησιμοποιεί μόνο για επικοινωνιακούς λόγους” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σία Αναγνωστοπούλου.

Και συνεχίζει: “Η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που η ίδια είχε προκαλέσει στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης με την άρον – άρον και χωρίς σχέδιο για το αύριο ανασκαφή του 2014, με “πρωτεργάτες” τη σημερινή υπουργό Πολιτισμού και την επικοινωνιακή της σύμβουλο. Μετά τις εκλογές έχουν περάσει τρία χρόνια και ως κυβέρνηση το μόνο έργο που έχει εκτελέσει, αυτό της “αποκατάστασης της γεωμετρίας” του λόφου Καστά, υπέστη καταστροφή και πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για επιτυχία, ακόμα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

“Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές του 2019, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό του ΥΠΠΟ, μηχανικούς και αρχαιολόγους, έβαλε σε τάξη το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο της προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, με απόλυτη προτεραιότητα την εξασφάλιση του ετοιμόρροπου όπως το παρέλαβε μνημείου. Τοποθετώντας εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο, που αποδείχθηκε πολύτιμος αλλά η σύμβασή του δυστυχώς δεν ανανεώθηκε μετά το 2020, ολοκλήρωσε την ειδικού σχεδιασμού στερεωτική διάταξη της υποστύλωσης του ταφικού μνημείου ώστε να το εξασφαλίζει πλήρως και να παρέχει την δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης των εργασιών στο εσωτερικό του και έβαλε σε σειρά το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έργων. Αν είχε ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης της προηγούμενης κυβέρνησης, η ανάδειξη του μνημείου σήμερα θα ήταν άρτια και σίγουρα θα είχε προχωρήσει” προσθέτει η κα Αναγνωστοπούλου.

“Μετά την καταστροφή στο έργο της “αποκατάστασης” του λόφου Καστά, που το ΥΠΠΟΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει, αφού πρώτα επιδίωξε να αποκρύψει από τη δημοσιότητα, οι καθυστερήσεις και η σπατάλη χρημάτων εξαιτίας των άστοχων έργων της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ήδη δεδομένες. Η δε επισκεψιμότητα του μνημείου παραπέμπεται στο … μέλλον. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα και την ασφάλεια του συνόλου των έργων στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης που υλοποιούνται μετά τις εκλογές του 2019″ καταλήγει στην ανακοίνωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα