Αναστασιάδης: Ημέρα προδοσίας από τη χούντα των Αθηνών η 15η Ιουλίου

Αναστασιάδης: Ημέρα προδοσίας από τη χούντα των Αθηνών η 15η Ιουλίου

43 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στον απόηχο της κατάρρευσης των συνομιλιών του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και ενώ εκκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου υπό τις απειλές της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε δήλωση του για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τέλεσης του  επίσημου μνημόσυνου των πεσόντων του πραξικοπήματος, στην Εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η σημερινή μέρα δεν είναι παρά μια μέρα ντροπής μιας μαύρης σελίδας στην ιστορία μας, μια μέρα προδοσίας από τη στρατιωτική χούντα των Αθηνών, που χωρίς αμφιβολία άφησε μέχρι σήμερα τα σημάδια της μέσα από τη διαίρεση της πατρίδας μας.

Αυτό που διδάσκει η ιστορία είναι μέσα από την ενότητα να δώσουμε τους αγώνες που επιβάλλεται με ομόνοια, με σύμπνοια με κοινό στόχο την απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση και την ειρηνική συμβίωση με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκυπρίους".

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, στην επιμνημόσυνη ομιλία του είπε πως, "στόχος δεν είναι η ανάξεση πληγών, η διαίρεση του λαού και ο διχασμός, τις συνέπειες του οποίου η πατρίδα μας εξακολουθεί να υφίσταται.

Μόνο η ιστορική αυτογνωσία μπορεί να διορθώσει την πορεία μας, να ανατροφοδοτήσει τους στόχους μας και να μας οδηγήσει στην επιδιωκόμενη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση".  

Όπως πρόσθεσε, "εμείς πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές βρισκόμαστε για 43η χρονιά για να μνημονεύσουμε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στις κάθε λογής συνωμοσίες, που υπερασπίσθηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα και την ελευθερία της πατρώας γης, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την εποχή τους και ο θάνατός τους, πέραν από το βαρύ πένθος που προκάλεσε, αποτελεί παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση". 

Ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως "η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων". Σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου τελέστηκαν σήμερα μνημόσυνα για τα θυμάτα της 15ης Ιουλίου 1974.

Θυμίζουμε ότι στις 15 Ιουλίου του 1974 η Χούντα των Αθηνών δια των οργάνων της στη Μεγαλόνησο ανέτρεψε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκατέστησε κυβέρνηση υπό τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών. ​Στη συνέχεια ο Μακάριος έφυγε από τη Κύπρο μέσω των αγγλικών Βάσεων και πήγε στο Λονδίνο. Πέντε ημέρες αργότερα, οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο.

Κατά το πραξικόπημα 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι χθες παραλήφθηκαν επισήμως από τη Κυπριακή Βουλή τα έγγραφα του "Φακέλου της Κύπρου" που είχε στη κατοχή της η Βουλή των Ελλήνων.

Φωτογραφία: Yiannis Kourtoglou/Pool Photo via AP

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE:

24Media Network