Αναταραχή στην Κεντροαριστερά από την επιστολή Αλιβιζάτου

Ανοιχτή εκδήλωση, από την Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των κινήσεων για την Κεντροαριστερά, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στο αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Θέμα της εκδήλωσης: "Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στη χώρα", και βασικοί  ομιλητές οι καθηγητές Νικ. Διαμαντούρος, Γ. Σωτηρέλλης και Ξεν. Κοντιάδης.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ανοιχτή εκδήλωση, από την Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των κινήσεων για την Κεντροαριστερά, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στο αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Θέμα της εκδήλωσης: "Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στη χώρα", και βασικοί ομιλητές οι καθηγητές Νικ. Διαμαντούρος, Γ. Σωτηρέλλης και Ξεν. Κοντιάδης. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Αρνητική η Φώφη Γεννηματά, θετικοί οι υπόλοιποι υποψήφιοι στην πρόσκληση του επικεφαλής της επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Νίκου Αλιβιζάτου

Συνεχίζονται οι αντεγκλήσεις για τα διαδικαστικά θέματα που αφορούν στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής της Κεντροαριστεράς,μετά την επιστολή που απέστειλε στους υποψήφιους αρχηγούς, ο επικεφαλής της επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Νίκος Αλιβιζάτος. Η συνάντηση που πρότεινε οδηγείται σε ναυάγιο μετά την αρνητική απάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε με αυστηρό ύφος στον καθηγητή, δείχνοντας σαφώς ενοχλημένη από τους χειρισμούς του, αρνούμενη την πρόσκληση για συνάντηση όλων των υποψηφίων, την επαναφορά εκ μέρους του της συζήτησης για την εξ αποστάσεως ψηφοφορίας, αλλά και για την πρόταση να πάρει παράταση η προεκλογική περίοδος.

“Δεν τίθεται θέμα συνεδρίασης των υποψηφίων, δεν αποτελούν όργανο καθώς πέρα από τα άλλα, δεν υπάρχουν υποψήφιοι από όλα τα κόμματα και τις κινήσεις που μετέχουν στο εγχείρημα”, αναφέρει στην απάντηση της η κ.Γεννηματά, αρνούμενη την πρόσκληση για συζήτηση μεταξύ όλων των υποψηφίων, ενώ του ζήτησε να προχωρήσετε σε διαβουλεύσεις για όλα τα τεχνικά ζητήματα, με τον κάθε ένα από τους υποψηφίους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι “αρμόδια να πάρει τις απαιτούμενες αποφάσεις για τα διαδικαστικά είναι η επιτροπή υπό την προεδρία σας”.

ADVERTISING

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε έκπληκτη για την επιστολή του Ν. Αλιβιζάτου, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι αυτή διέρρευσε στα Μέσα Ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η δημόσια συζήτηση για τα διαδικαστικά δεν βοηθάει το εγχείρημα της ενιαίας παράταξης.

“Δεν τεκμηριώνεται από πουθενά η ανάγκη αναβολής των εκλογών”, επεσήμανε , συμπληρώνοντας ότι θέμα αναβολής των εκλογών έχει θέσει μόνο η Vodafone -που η προσφορά της σε κάθε περίπτωση είναι απαγορευτική-, ενώ έθεσε στο τραπέζι και το πολιτικό διακύβευμα της αναβολής, υποστηρίζοντας ότι η παράταση της εσωστρέφειας δημιουργεί κινδύνους για το εγχείρημα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ενεργειών και πρωτοβουλιών και να διερευνηθούν οι πρόσφορες και αναγκαίες λύσεις. Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι η ανακίνηση του θέματος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν είναι παραδεκτή από την πλευρά της, καθώς “οι απαντήσεις και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έχουν καταδείξει ότι μια τέτοια διαδικασία δεν παρέχει τα εχέγγυα του αδιάβλητου”.

Θεοδωράκης: Είμαι σύμφωνος σε γενικές γραμμές

«Σύμφωνος σε γενικές γραμμές» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε απαντητική του επιστολή προς τον Ν. Αλιβιζάτο, λέγοντας ότι θα εκθέσει τις παρατηρήσεις του στην σύσκεψη, που πίστευε ότι θα γίνει την Τρίτη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μιλώντας παράλληλα, σήμερα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ανέφερε ότι δύο υποψήφιοι φαίνεται να μην προτιμούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 3 και 10 του μήνα.

«Θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην επιτυχία της συνάντησης. Το μείζον είναι να ανταποκριθούμε στο αίτημα της προοδευτικής κοινωνίας για μια αδιάβλητη διαδικασία με κλασικές και ηλεκτρονικές κάλπες, όπως εξ αρχής είχε συμφωνηθεί. Πιστεύω ότι σε αυτό θα ομονοήσουμε, τελικά, και οι 10 υποψήφιοι», σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης στην επιστολή του, και τονίζει ότι: « Η μετάθεση των εκλογών για λίγες εβδομάδες δεν ενέχει απολύτως κανένα κίνδυνο. Αντιθέτως, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι το κύριο μέλημά μας είναι η ανοιχτή και αξιόπιστη διαδικασία και όχι μια κομματική ψηφοφορία ελεγχόμενη από μηχανισμούς».

'Ναι' από Καμίνη-Μανιάτη

Θετικοί στο κάλεσμα του Νίκου Αλιβιζάτου εμφανίζονται ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μανιάτης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, στην απαντητική του επιστολή προς τον επικεφαλής της επιτροπής δηλώνει ότι "Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας να συνδράμουμε την επιτροπή Αλιβιζάτου, ακόμη και αν υπάρχουν διαφορετικές γνώμες στα επιμέρους ζητήματα.

Με χθεσινή επιστολή του ο κ. Αλιβιζάτος ζητά συνάντηση των υποψηφίων για να σταθμισθούν τα νέα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για τις ημερομηνίες των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλύσουμε τα θέματα αυτά. Θέση μας είναι ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες αδιάβλητης και ανοιχτής διεξαγωγής των εκλογών, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα η καθυστέρηση ολίγων εβδομάδων. Πιστεύουμε επίσης ότι θα είναι χρήσιμη η συμβολή και εκείνων, κομμάτων η πολιτικών κινήσεων, που συμμετέχουν εξαρχής στο εγχείρημα.

Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του κ. Αλιβιζάτου, χωρίς δεύτερες σκέψεις και προσκόμματα. Δεν γίνεται παρά να πετύχουμε και θα πετύχουμε".

Ο πρώην υπουργός με την σειρά του, υποστήριξε ότι "Από την πρώτη στιγμή έχω δηλώσει την εμπιστοσύνη μου στον πρόεδρο και την επιτροπή Αλιβιζάτου. Ήρθε η ώρα λοιπόν, να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και τις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν. Η καθυστέρηση της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης είναι προφανώς δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με την αξιοπιστία του εγχειρήματος. Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη ή την ερχόμενη Πέμπτη. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα εμπόδια των μηχανισμών θα ξεπερνιόνται απ’ όπου κι αν προέρχονται".

Υπέρ της συνάντησης Ανδρουλάκης-Ραγκούσης

Θετικοί στο κάλεσμα του Νίκου Αλιβιζάτου εμφανίζονται και οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης.

Συνεργάτες του ευρωβουλευτή της Ελιάς αναφέρουν ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Νίκου Αλιβιζάτου. Την ίδια άποψη εκφράζουν και από το επιτελείο του Γιάννη Ραγκούση, υποστηρίζοντας ότι καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να βρεθούν όσες φορές χρειαστεί, όχι μόνο για τα διαδικαστικά, αλλά και για τα πολιτικά ζητήματα, αλλά και να συμμετέχουν σε debates που θα εκφράσουν τις απόψεις τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

'Ναι' από Καμίνη-Μανιάτη στην πρόσκληση Αλιβιζάτου

Θεοδωράκης: Την Τρίτη η σύσκεψη των υποψηφίων για την Κεντροαριστερά υπό τον Αλιβιζάτο

Γεννηματά σε Αλιβιζάτο: Δεν τίθεται θέμα συνεδρίασης των υποψηφίων, δεν αποτελούν όργανο

SHARE:

24Media Network