Ανδρέας Λοβέρδος: Ο εχθρός εντός των πράσινων τειχών

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο εχθρός εντός των πράσινων τειχών
Σαφέστατο μήνυμα απο την Χαριλάου Τρικούπη έλαβε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος Eurokinissi

Σαφές μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη προς τον Ανδρέα Λοβέρδο που συνεχίζει την τακτική της "γέφυρας" με τη Νέα Δημοκρατία. Οι κινήσεις "στα όρια" και τα επόμενα βήματα.

Ένα σαφές μήνυμα που λέει «ως εδώ» φαίνεται πως έλαβε από την Χαριλάου Τρικούπη ο Ανδρέας Λοβέρδος μετά τις δηλώσεις αμφισβήτησης των – ομόθυμων- θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η ηγεσία του κόμματος φαίνεται αποφασισμένη να μην αφήσει περιθώρια για ρωγμές στην καθαρή, όπως εκτιμά, θέση με την οποία θα κατέλθει στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ούτε και να υπάρξει αίσθηση εσωστρέφειας.

Έτσι για πρώτη φορά χθες, η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε, μέσω διαρροών, σε μία -ακόμη- δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου που θεωρεί ότι «θολώνει» το προεκλογικό αφήγημα του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα στην δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία «δεν γίνεται να απορρίπτουμε πρόσωπα, χωρίς να προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση». Η δήλωση αυτή ήρθε σε συνέχεια όσων είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του σχετικά με πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν ως επικεφαλής σε μία μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη στο ότι ο πρωθυπουργός που θα προκύψει από τυχόν προγραμματική σύγκλιση την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όπως με σαφήνεια σημειώνεται από την Χαριλάου Τρικούπη, αφορούσε τυχόν σενάρια για κυβερνήσεις τεχνοκρατών. Μάλιστα στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε πως όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και από το ποσοστό που θα πάρει το κόμμα του αφού μόνον σε περίπτωση ισχυρού διψήφιου ποσοστού θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που θα επιλύσει το αδιέξοδο είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε του Αλέξη Τσίπρα. Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και άλλα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μιλώντας για «εξωφρενική» πολιτική στάση και «θεσμική ασέβεια».

Σε αυτό το φόντο το ΠΑΣΟΚ κρίνει την δημόσια δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου. Εξ ου και το περιεχόμενο της διαρροής που ανέφερε πως «είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο». Η νέα αυτή τακτική που εγκαινίασε η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να επαναληφθεί εφόσον ο Ανδρέας Λοβέρδος επιμείνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο οργανωτικών μέτρων.

“Λοβερδική” τακτική

Στο ΠΑΣΟΚ δεν θεωρούν πως η πρωτοβουλία αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Αντιθέτως διαπιστώνουν ότι αποτελεί πάγια πρακτική, με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά να κινείται μονίμως «στα όρια», με δηλώσεις που είναι αιχμηρές, αλλά όχι σαφείς και έτσι μπορούν να ανασκευαστούν ανά πάσα στιγμή. Παρόλα αυτά δίνουν ένα μόνιμο στίγμα «διαφοροποίησης» από την ηγεσία του κόμματος και τις συλλογικές του αποφάσεις.

Στην λογική αυτής της μόνιμης αμφισημίας φαίνεται να εντάσσεται και η αιφνίδια επικριτική πρός την κυβέρνηση ρητορική του Ανδρέα Λοβέρδου χθες βράδυ στην Βουλή και στην συζήτηση φορολογικού νομοσχεδίου, όπου άσκησε συνολική κριτική. Μια κίνηση όμως που έγινε μετά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα πως «στα βασικά θέματα, κύριε υπουργέ των Οικονομικών, με τα οποία προτάξατε τον εκλογικό σας λόγο το 2019, έχετε αποτύχει». Μάλιστα αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως «επί 9 χρόνια δεν τελειώσατε μία σύμβαση ενώ υποσχεθήκατε επιτάχυνση των διαδικασιών σε ότι αφορά τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις».

Παρόλα αυτά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θύμιζαν την παλιότερη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου στην ΕΡΤ που συμβούλευε την Έυα Καϊλή να μην παραδώσει την έδρα της, την οποία όμως εμφάνισε ως «νομική» και όχι «πολιτική» εκτίμηση ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ακριβώς το αντίθετο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε τότε προειδοποιηθεί – λένε- από τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημόσια είχε πει πως δεν νοείται να ακούγονται τέτοιες απόψεις.

Επίσης στον Ανδρέα Λοβέρδο καταλογίζουν δημόσιες δηλώσεις εκθείασης του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή αφού αποκάλεσε την παραίτησή του για την τραγωδία των Τεμπών «πράξη ευθύνης». Συνολικά εκτιμάται πως παρότι ο Ανδρέας Λοβέρδος το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει πως κυρίως θα τοποθετείται για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αποτελεί και τον τομέα του, συνεχώς παρεμβαίνει με το δικό του τρόπο δημιουργώντας ζητήματα στο ΠΑΣΟΚ.

Με σαφή τρόπο για την μετεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ μίλησε στην Βουλή ο επικεφαλής της Κ.Ο, Μιχάλης Κατρίνης Eurokinissi

Ο Μιχάλης Κατρίνης

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να μνημονευθεί και η χθεσινή παρέμβαση στο κοινοβούλιο του επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος με σαφήνεια αναφέρθηκε στα κριτήρια της μετεκλογικής στάσης του ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε το ΠΑΣΟΚ θα «εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θέτοντας 4 προϋποθέσεις: Δικαιοσύνη, αποκατάσταση του κράτους δικαίου και ισχυρούς θεσμούς. Επανασχεδιασμό και ενίσχυση όλων των δημόσιων υποδομών όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην υγεία και την παιδεία. Σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο με προαπαιτούμενα πολιτικών συγκλίσεων και προγραμματικών συμφωνιών που θα κατατεθούν ανοιχτά και δημόσια από το ΠΑΣΟΚ. Πρόσωπα με αξιοπιστία: Αυτοί που παρακολουθούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και όχι μόνο, δεν διαθέτουν αξιοπιστία. Όπως και αυτοί που εμφορούνται από λογικές ελέγχου των αρμών της εξουσίας, από διχαστικές και ακραίες συμπεριφορές και αντιλήψεις».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα