Ανοιχτό στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση το ΚΙΝΑΛ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά EUROKINISSI

Το Κίνημα θα προσέλθει στη Βουλή επαναφέροντας και τις δικές του προτάσεις, αλλά με διάθεση συναίνεσης, σε αντίθετη λογική από ΝΔ και Ποτάμι.

Σε αντίθετη λογική από τη ΝΔ και το Ποτάμι, το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται με διάθεση συναίνεσης και ανοιχτό στο διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πίσω από τις γραμμές των επίσημων δηλώσεων (το στίγμα έδωσε δημόσια σήμερα η Φώφη Γεννηματά), η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη είναι να συμμετάσχει στη διαδικασία και να ψηφίσει άρθρα προς αναθεώρηση, βάζοντας στο τραπέζι και τις δικές της προτάσεις.

Το σκεπτικό είναι, όπως εξηγούσαν στο News 24/7 πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, να μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία, να μη χαριστεί στο ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία αλλαγών προς το προοδευτικότερο και το διαφανέστερο και επίσης να μη φανεί ότι το ΚΙΝΑΛ συμπλέει με τη ΝΔ. Έτσι εφόσον η ΝΔ όπως έδειξαν και οι σημερινές της ανακοινώσεις αποχωρήσει από τη διαδικασία αρνούμενη να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης οποιουδήποτε άρθρου, το Κίνημα δε θα την ακολουθήσει.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει οπωσδήποτε την αναθεώρηση του άρθρου 86 που αφορά στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Βεβαίως μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να υπάρξουν και φωνές υπέρ μίας πιο κάθετης και αρνητικής στάσης, μία φορά όμως η απόφαση της ηγετικής ομάδας είναι αυτή.

ADVERTISING

Το ΚΙΝΑΛ βεβαίως θα βάλει στο τραπέζι του διαλόγου και το άρθρο 16 καθώς σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών ΑΕΙ. Ωστόσο δεν θέτει την υιοθέτηση αυτής τη ς πρότασης ως προϋπόθεση για να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης άλλων άρθρων με τα οποία συμφωνεί.

Τι έχει προτείνει το ΚΙΝΑΛ για την αναθεώρηση του Συντάγματος:

-Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας α έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο όργανο γίνεται θεσμικό

-Να ορίζει τους προέδρους των Ανεξάρτητων Αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή.

-Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από κατάλογο που έχει σταλεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων κι έχει αξιολογηθεί επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κίνημα Αλλαγής, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Ψέματα ότι δε θέλω να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή ΠτΔ από τον λαό, αν δεν "βγουν" 180 σε εξάμηνο

Όχι σε αναθεώρηση χωρίς το άρθρο 16 λέει το Ποτάμι

SHARE:

24Media Network