Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων άφησε Ευρωπαίος αξιωματούχος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων άφησε Ευρωπαίος αξιωματούχος
φωτό αρχείου AP

Εφόσον υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο δεν αποκλείεται οι συντάξεις να παραμείνουν όπως είναι, είπε το στέλεχος της Ευρωζώνης. Τι ανέφερε για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Καμία συζήτηση για τις συντάξεις δεν θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στη Βιέννη. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουν με τις ελληνικές Αρχές για το σχέδιο προϋπολογισμού. Τότε θα δούμε τι θα γίνει».

Ο ίδιος πάντως συνέστησε στις ελληνικές Αρχές «να τηρήσουν τις συμφωνίες που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup». Είναι σαφές ότι ο αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της ψηφισμένης μείωσης των συντάξεων, αν και εφόσον υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο.

Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, ο Ευρωπαίος παράγοντας δήλωσε ότι «υπάρχει η δέσμευση για δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 3.5% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πέρα από αυτό όμως, οι οικονομολόγοι μπορούμε να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ ή κατά. Η απόφαση όμως ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τα συμφωνημένα».

Ερωτηθείς για τη διαφορά αυτής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «πρόκειται για εντελώς διαφορετικό πράγμα», εννοώντας το κλίμα της συνάντησης. «Πλέον, η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος. Συνεπώς η αποστολή έχει άλλο χαρακτήρα, επιτήρησης, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Φυσικά, η επιτήρηση για την Ελλάδα είναι πιο έντονη λόγω των «δώρων», όπως της επιστροφής των κερδών ANFA και SMPs, αλλά η Ελλάδα πλέον αποφασίζει μόνη της», είπε.

Ο αξιωματούχος αναφερόταν στην εκταμίευση προς την Ελλάδα των ANFAs και SMPs, δηλαδή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες στα τέσσερα προσεχή έτη. Αυτό ήταν και το θέμα που αφορούσε η συζήτηση για την Ελλάδα στο Euro Working Group που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Πέμπτης. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα