Ανοίγουν τα σχολεία: Οι μαθητές στις τάξεις με 3 Self Test – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Ανοίγουν τα σχολεία: Οι μαθητές στις τάξεις με 3 Self Test – Τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης Eurokinissi

Οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας ανακοίνωσαν και επισήμως το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Τρία Self Test θα δικαιούται κάθε παιδί. Το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος. Τι θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου αλλά και τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία εν μέσω επέλασης της πανδημίας του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Θάνος Πλεύρης είπε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων: “Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα για να επικαιροποιήσει το πρωτόκολλο για να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1. Η βούληση της κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή τα σχολεία να είναι ανοιχτά. Εφαρμόστηκε υποδειγματικά ένα πρωτόκολλο τους προηγούμενους τέσσερις μήνες και έτσι θα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για τα παιδιά και τους εργαζομένους. Το πλαίσιο που θα ανακοινώσει η Υπουργός Παιδείας σχετίζεται με τον αριθμό των τεστ”.

Κεραμέως: Πώς επιστρέφουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

Τον λόγο πήρε η Νίκη Κεραμέως που από την πλευρά της είπε: “Όπως ήδη ακούσατε από τον Υπουργό Υγείας, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν κανονικά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Έχουμε όλοι, πολλές φορές, τονίσει τη μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων: Πρώτα από όλα για το αυτονόητο, για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν.

Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά. Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα.

Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας.

Συγκεκριμένα:

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν”.

Άνοιγμα των σχολείων: Το σκεπτικό της Επιτροπής

Το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου παρουσίασε κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργίο Υγείας, η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.

Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα