‘Αντιαναπτυξιακό’ το κοινωνικό μέρισμα λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

‘Αντιαναπτυξιακό’ το κοινωνικό μέρισμα λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις». Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Χαρακτηρίζει «υφεσιακό» και «φοροκεντρικό» τον Προϋπολογισμό. Υψηλοί τόνοι και «πολιτικολογία» από το Γραφείο Προϋπολογισμού στον απόηχο της αντιπαράθεσης με το ΥΠΟΙΚ για τα λάθος στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην προηγούμενη έκθεση

Αποστάσεις από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που υπερψηφίστηκε από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων παίρνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ισχυριζόμενο σε έκθεσή του για τον Προϋπολογισμό του 2018 ότι η έκτακτη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων θα έχει «πιθανόν δυσμενείς επιπτώσεις για την ανάπτυξη».

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, μετά και την αντιπαράθεσή του με το υπουργείο Οικονομικών λόγω της χρησιμοποίησης μη επικαιροποιημένων στοιχείων, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει μεν «κατανοήτη» τη διανομή του μερίσματος λόγω της πίεσης που υφίσταται η κοινωνία αλλά ουσιαστικά διαχωρίζει τη θέση του από τη στήριξη των αδυνάμων εκτιμώντας ότι θα έχει «πιθανώς δυσμενείς παρενέργειες» για την ανάπτυξη. Η έκθεση σχυρίζεται, μάλιστα, ότι η χρηματοδότηση του μερίσματος γίνεται μέσω φόρων.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ασκεί, όμως, και οξύτατη κριτική στον Προϋπολογισμό του 2018 προβαίνοντας και σε πολιτικολογία. Συγκεκριμένα καταγγέλλει την κυβέρνηση για «λιτότητα» και χαρακτηρίζει «φοροκεντρική» την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τονίζει μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις στα φορολογικά έσοδα προκαλούν «υφεσιακές επιπτώσεις» και «ασφυκτικό περιβάλλον στην υπό ανάκαμψη οικονομία» περιορίζοντας τις προοπτικές της. Σημειώνει, μάλιστα ότι οι αυξήσεις φόρων «αποθαρρύνουν την εργασία» και την «επιχειρηματικότητα».

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού που έχει ως συντονιστή τον καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση τον ρεαλιστικό χαρακτήρα των οικονομικών στόχων και περιγράφει ως ιδιαίτερα «αισιόδοξες» τις προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2018. Ειδικότερα, χαρακτηρίζει «συγκρατημένα αισιόδοξη» την πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% και «αρκετά αισιόδοξη» την πρόβλεψη για εντυπωσιακή αύξηση των επενδύσεων κατά 11,4%. Επιπλέον, καταλογίζει «επισφάλεια» στην πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018 μέσω της αύξησης κατά 56% του Ακαθάριστου Σχηματισμού Παγίου Κεφαλαίου.

Αμφιβολία ακόμη και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς

Ενδεικτικό του επικριτικού τόνου της έκθεσης είναι ότι θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και τη διατήρηση των θετικών σχέσεων της χώρας με τους θεσμούς. Ειδικότερα, σημειώνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα είναι εύκολη «ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσεις μας με τους θεσμούς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα