Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γιακουμάτου περί ομοφυλοφιλίας

Nikos Dendias held his last press conference as Minister for Development, on the subject of non performing loans, in Athens, on Nov. 3 2014 /   ,     ,      . , 3 , 2014
Nikos Dendias held his last press conference as Minister for Development, on the subject of non performing loans, in Athens, on Nov. 3 2014 / , , . , 3 , 2014 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Άδειασμα Μητσοτάκη και Κικίλια μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Γιακουμάτου, ότι "η ομοφυλοφιλία είναι κολλητική αρρώστια". "Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο ψηφαλάκια", σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης (Vid)

Σε δήλωση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων προέβη ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, για την ομοφυλοφιλία.

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, ο κ. Γιακουμάτος, χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία "κολλητική αρρώστια".

Σε ερώτηση για τη σχέση του με τη σύζυγό του και το κατά πόσο φλερτάρει τις γυναίκες, είπε:

"Έχω το χούι να μην είμαι ομοφυλόφιλος, είναι της μόδας βέβαια, αλλά εγώ αυτή τη μόδα δεν την πάω, είμαι εκτός. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από τις γυναίκες και ο θεός μου χάρισε τρεις γυναίκες, δύο κόρες και τη γυναίκα μου. Όλα τα άλλα είναι ζητήματα, που δεν θα ήθελα να τα συζητάω".

Στις επιθέσεις που δέχεται για τις απόψεις του και τον χαρακτηρισμό "ομοφοβικός" που του αποδίδεται, απάντησε:

"Δεν έχω πρόβλημα και έχω πάρα πολλούς φίλους ομοφυλόφιλους. Δεν με ενδιαφέρει η σεξουαλική συμπεριφορά καθενός. Είναι δικό του θέμα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι, που δεν μπορείς να προτείνεις αυτό το θέμα ως μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν μπορείς να το ανάγεις την ομοφυλοφιλία σε παράδειγμα προς μίμηση".

Στη συνέχεια εξήγησε:

"Ο ομοφυλόφιλος είναι δύο ειδών, για να το καταλάβετε ιατρικά. Είναι οι επίκτητοι και οι συγγενείς, οι οποίοι γεννιούνται. Αυτός δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Γιατί να έχω κάτι μαζί του; Ό,τι και να κάνεις, έχει εγκλωβιστεί στη φύση του και δεν έχω κανένα θέμα, τον σέβομαι και δεν έχω λόγο, να αναμειχθώ με τα δικά του. Απλώς πρέπει όλοι, να έχουν παραδείγματα. Βλέπει το παιδί ότι ανεβαίνει, ανεβαίνει και κολλάει. Είναι κολλητική αρρώστια".

Μητσοτάκης: Του ζήτησα να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη

"Ατυχή" χαρακτήρισε τη δήλωση Γιακουμάτου ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας πως "Η ΝΔ δεν ανέχεται καμία διάκριση". Μάλιστα, όπως έγραψε στο Twitter, του ζήτησε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη, από όσους έθιξε.

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα social media, μέσω των οποίων τον "άδειασε" και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας έγραψε στο Twitter, ότι "η @neademokratia σέβεται το σεξουαλικό προσανατολισμό κάθε ανθρώπου".

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες δηλώσεις, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ομοφοβικές δηλώσεις του κ. Γιακουμάτου:

Οι ομοφοβικές δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Γιακουμάτου, σύμφωνα με τον οποίο η ομοφυλοφιλία είναι «κολλητική αρρώστια», είναι απαράδεκτες, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και βρίσκονται εκτός του πλαισίου των αρχών και των αξιών του πολιτισμού μας. Υπενθυμίζουμε στον κ. Γιακουμάτο ότι η ισονομία και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας  είναι συνταγματικά θεμελιωμένα δικαιώματα. 

Κάθε δημοκρατικός πολίτης, κάθε δημοκρατικό κόμμα οφείλει να πάρει θέση. Αναμένουμε άμεσα από τη Ν.Δ. να καταδικάσει τις μισαλλόδοξες δηλώσεις του βουλευτή της. 

Θεοδωράκης:  Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι για ψηφαλάκια

Οι δηλώσεις του κ. Γιακουμάτου προκάλεσαν και την αντίδραση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη.

"Το διαβάζω και δεν το πιστεύω: «Όταν το παιδί παρακολουθεί παραδείγματα επιτυχημένων ομοφυλόφιλων, και βλέπει να ανεβαίνει, να ανεβαίνει... κολλάει. Είναι κολλητική αρρώστια». Και να το δηλώνει αυτό ένας γιατρός (1η έκπληξη), σήμερα, το 2017 (2η έκπληξη), βουλευτής (3η έκπληξη) με τη νέα – Νέα Δημοκρατία – ε, εδώ πια σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος που έχει επαφή με την πραγματικότητα και ελπίζω να βγει και να πει «έκανα λάθος». Αυτή είναι η μία μου σκέψη, η άλλη είναι ότι τα 2/3 των βουλευτών της ΝΔ είτε απείχαν είτε καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης. Αλλά δεν είναι μόνο οι «δεξιοί». Πολλοί πολιτικοί κρύβονται όταν πρέπει να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καλά για ανακοινώσεις και θεωρίες… Όταν πρέπει να περάσουμε στην πράξη αυτό που προέχει (για πολλούς) είναι τα ψηφαλάκια".

ΠΑΣΟΚ: Το ερώτημα είναι αν η ομοφοβία είναι κολλητική ασθένεια

"Το ερώτημα που προκύπτει μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Γιακουμάτου, είναι αν ο ρατσισμός και η ομοφοβία για την ΝΔ είναι “κολλητική ασθένεια”, απλή ίωση ή επιδημία. Την απάντηση οφείλει να την δώσει ο κ. Μητσοτάκης", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

SHARE:

24Media Network