Αντικρουόμενες οι απόψεις για τον Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ AP

Με εντελώς διαφορετικό τρόπο αξιολογούν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ως πρόεδρο του Eurogroup Τσακλόγλου και Ζουράρις

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις ελλήνων ειδικών για τη θητεία του J. Dijsselbloem ως προέδρου του Eurogroup παρουσιάζει η Shereen el Sherbini σε ρεπορτάζ από την Αθήνα για την Financieele Dagblad υπό τον τίτλο «Dijsselbloem: Θετικός ή αρνητικός ο ρόλος του για την Ελλάδα;». Πρόκειται για τον Π. Τσακλόγλου (καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Euro Working Group την περίοδο 2012-2014) και τον υφυπουργό Παιδείας Κ. Ζουράρι, οι οποίοι αξιολογούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τα πεπραγμένα του ολλανδού πολιτικού.

Από την πλευρά του ο Π. Τσακλόγλου χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επιτυχή» τη θητεία του Dijsselbloem στο βαθμό που, όπως σημειώνει, υπήρξε ειλικρινής και συμβιβαστικός προσπαθώντας επίμονα, τις περισσότερες φορές, να τηρήσει ισορροπίες και να συγκεράσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών μελών της ευρωζώνης. «Ενώ η Ελλάδα είχε την ευκαιρία το 2015 να αφήσει πίσω της το πρόγραμμα διάσωσης», εξηγεί, «οι επιλογές της κυβέρνησης που μόλις είχε αναλάβει τα ηνία έφεραν τη χώρα στο χείλος της αποχώρησης από την ευρωζώνη καθιστώντας αναγκαία την εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης». «Πιστεύω ότι ο ρόλος του σε σχέση με την Ελλάδα υπήρξε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικός και θετικός», συμπληρώνει, «αν και υπήρξαν φορές που έδειξε μια υπερβολική προσήλωση στις πολιτικές λιτότητας με αποτέλεσμα τη δαιμονοποίησή του σε μια μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ».

ADVERTISING

Αντίθετες είναι οι απόψεις του Κ. Ζουράρι, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι ο J. Dijsselbloem, ως Ολλανδός, θα έπρεπε να είχε εντρυφήσει περισσότερο στην «Ηθική» του Σπινόζα αντί να παραμένει προσκολλημένος σε τόσο μεγάλο βαθμό στο δόγμα της λιτότητας. «Δεν εξοικειώθηκε στο παραμικρό με την ελληνική κουλτούρα και τη μακρά ιστορία της», υπογραμμίζει. «Η εικόνα του ήταν αυτή ενός άξεστου δίπλα στον καταρτισμένο, πολυμαθή και με επίπεδο Γ. Βαρουφάκη», υποστηρίζει ο Κ. Ζουράρις σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Ουσιαστικά το Eurogroup λειτούργησε ως μια ομάδα εκπροσώπων τραπεζών και με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μια κατάσταση μόνιμης ανομίας η οποία προκάλεσε εν τέλει ασφυξία στην Ελλάδα, αν και ευελπιστούμε ότι βγαίνουμε σιγά σιγά από το τέλμα», διευκρινίζει. Ερωτηθείς τέλος εάν θα ήθελε να πει μια φορά καφέ με τον απερχόμενο ολλανδό πρόεδρο, ο Ζουράρις γελώντας απαντά «όχι, γιατί θα βαριόμουνα θανάσιμα», καταλήγει το δημοσίευμα.

(Φωτογραφία: AP Photo/Olivier Matthys)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Δεν πάω σε Συμβούλιο Αρχηγών για το Σκοπιανό, εάν δεν έχει ενιαία θέση η κυβέρνηση

Ο Ντάισελμπλουμ παρέδωσε το... καμπανάκι του Eurogroup στον Πορτογάλο Σεντένο

Ντάισελμπλουμ: Τσίπρας - Τσακαλώτος άλλαξαν τη σχέση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους

Ο Γερούν μας αποχαιρετά κι επίσημα, ο Σεντένο έρχεται

SHARE:

24Media Network