Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για Eldorado

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για Eldorado
Press conference of Eldorado Gold on the progress of the gold mining project in Greece, in Athens, Greece on Sep. 11, 2017. / Eldorado Gold , , 11 , 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Πολιτική θύελλα ξεσήκωσε η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, με την εταιρία να κατηγορεί την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την απόφαση της.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά την απόφαση της καναδικής Eldorado Gold και της ελληνικής θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, να παγώσει τις δραστηριότητες τους στην εξόρυξη μεταλλευμάτων σε Χαλκιδική και Θράκη.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τρέπει σε φυγή τους επενδυτές από την χώρα, με την κυβέρνηση να απαντά σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μέσω του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη.

Μητσοτάκης: «Αυταρχισμό» και «αυθαιρεσία» του ΣΥΡΙΖΑ κατά των επενδυτών

Στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναστολή των εργασιών και του παγώματος της επένδυσης στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Eldorado Gold. Με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ καταγγέλλει αυταρχισμό και αυθαιρεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά των επενδυτών, που προκαλούν ζημιά στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας, στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές.

Ολόκληρη η δήλωση Μητσοτάκη:
 

«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα.
Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία.
Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της.
Η Κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας.
Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές.
Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων.
Καλώ την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της.
Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου Κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές.
Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους.
Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

Γεννηματά: Να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση

Στην πιθανότητα να βρεθούν 2.500 εργαζόμενοι στην ανεργία στάθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που ζήτησε από την κυβέρνηση έστω και “την ύστατη στιγμή να αλλάξει ρότα”, συμπληρώνοντας πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει “στην γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες”. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση ευθύνεται για την απόφαση της εταιρίας, τονίζοντας ότι “Πριν αλέκτωρ λαλήσει … μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης”.

Θεοδωράκης: 4.000 οικογένειες χάνουν το ψωμί τους

Στις 4.000 οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους στάθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να δηλώνει ότι:

«Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν. Ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά».

Σταθάκης: Δεν έχουν μάθει να λειτουργούν σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο

Με ιδιαίτερα έντονο ύφος απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, που χαρακτήρισε “πρωτοφανές γεγονός” την κίνηση της εταιρίας να καταγγείλει και να κρίνει “πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας”, προσθέτοντας ότι η εταιρία “δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές

AdTech Ad Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

Καμμένος: Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα

“Δεν είναι ευχάριστη η αποχώρηση της ElDorado από την Ελλάδα αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει εάν τηρείται η νομοθεσία”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον Σκάι. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τις πρακτικές της εταιρίας, δηλώνοντας ότι “Θα ήμουν χαρούμενος πάρα πολύ εάν η εταιρεία επιβεβαίωνε πως δεν υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή της Χαλκιδικής. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις χρειάζεται η χώρα. Μακάρι να καθίσουν στο τραπέζι και να συνεχιστεί η επένδυση”.

Επίκαιρη ερώτηση από Λοβέρδο

Ερώτηση προς τον Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Α.Λοβέρδος, αναφέρει πως βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο αποχώρησης του επενδυτή, ρωτώντας τον υπουργό Ενέργειας αν τελικά η κυβέρνηση είναι αντίθετη με την επένδυση ή όχι, και σε περίπτωση που δεν είναι αντίθετη, σε τι κινήσεις θα προβεί προκειμένου να υπάρξει διαφωνία ή συμφωνία με τους επενδυτές για να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα