Απειλές Καμμένου προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Αν στηρίξετε τον Κοτζιά θα πέσει η κυβέρνηση

Απειλές Καμμένου προς τον ΣΥΡΙΖΑ: Αν στηρίξετε τον Κοτζιά θα πέσει η κυβέρνηση
Ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή Eurokinissi

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ότι συντόνισε τις ενέργειες ώστε ο διαγωνισμός του υπουργείου για τις βίζες να κατακυρωθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία - Δεν έχει διαπιστωθεί «τίποτα μεμπτό» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Αν στηρίξετε τον Κοτζιά θα πέσει η κυβέρνηση» προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος καταγγέλλοντας στην Βουλή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών για συντονισμό των ενεργειών ώστε ο διαγωνισμός του υπουργείου για τις βίζες να κατακυρωθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι με βάση την εικόνα που έχει από τον έλεγχο που έχει κάνει δεν υπάρχει «καμία σκιά» και δεν έχει διαπιστωθεί «τίποτα το μεμπτό», δεσμεύτηκε όμως ότι θα εξετάσει τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Π. Καμμένος αποκάλυψε στην Βουλή e-mails μεταξύ προέδρου της εταιρείας που κέρδισε τον διαγωνισμό και του διπλωμάτη που θα οριζόταν τελικά πρόεδρος της επιτροπής που θα έκανε τον διαγωνισμό, εκτιμώντας ότι από την αλληλογραφία τους προκύπτει συνεννόηση για τους όρους του διαγωνισμού με τον Νίκο Κοτζιά «να συντονίζει το σύνολο των ενεργειών». Ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι μετά τις αποκαλύψεις του ο Γ. Κατρούγκαλος θα εκδιώξει τους επίορκους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Ν. Κοτζιά.

Τα επίμαχα e-mails κι οι καταγγελίες Καμμένου

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος κατήγγειλε ότι τα επίμαχα e-mails, καθώς κι άλλα έγγραφα καταστράφηκαν με εντολή του Ν. Κοτζιά, όμως τα e-mails ανακτήθηκαν και του δόθηκαν από υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Π. Καμμένο εταιρεία που είχαν συστήσει οι πρώην πρεσβευτές Δημήτρης Πλατής και Γιώργος-Αλέξανδρος Ζέπος, κι ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας και πρώην υπουργός Λευτέρης Οικονόμου αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για τις βίζες γιατί είχε έδρα στον Μαυρίκιο και θεωρήθηκε off-shore.

Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα όμως συστάθηκε παρένθετη εταιρεία που πήρε το έργο και το ανέθεσε στον προηγούμενο εργολάβο. Ο Π. Καμμένος διάβασε αναλυτικά e-mails μεταξύ του προέδρου της εταιρείας Δ. Πλατή και του πρέσβη Δημήτρη Τζίρα-Καραμήτσου, ο οποίος θα οριζόταν στην συνέχεια πρόεδρος της επιτροπής που θα διενεργούσε τον διαγωνισμό.

Ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι οι δύο άνδρες συνεννοούνται για τους όρους του διαγωνισμού προκειμένου αυτός να μπορέσει να κατακυρωθεί υπέρ της εταιρείες του Δ. Πλατή επισημαίνοντας ότι είναι ύποπτο που ο Δ. Τζίρας-Καραμήτσος έκανε αυτές τις συνεννοήσεις πριν οριστεί πρόεδρος της επιτροπής. Ο Π. Καμμένος σχολίασε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι διπλωμάτες πήραν στην συνέχεια ευνοϊκές μεταθέσεις, με τον Δ. Τζίρα-Καραμήτσο να ορίζεται πρέσβης στο Λονδίνο.

Κατρούγκαλος: Αν ήταν υπόψη μας θα τα εξετάζαμε

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα σκάνδαλα είναι «δεδομένη» κι «όπου βρίσκουμε περιπτώσεις σκανδάλων τις στέλνουμε στην Δικαιοσύνη». Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν «ουδέποτε ήταν γνωστά» ξεκαθαρίζοντας ότι «αν ήταν υπόψη μας θα τα εξετάζαμε». Πάντως, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «κοινοβουλευτικό θράσος» τα κόμματα στα οποία οφείλεται το σύστημα διαπλοκής να μιλούν για «σκάνδαλα της Αριστεράς» αναφερόμενος στην στάση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Βουλή Eurokinissi

Ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Μακεδονικού ήταν θέση της κυβέρνησης κι όχι του Ν. Κοτζιά κι ότι οι ΑΝΕΛ είχαν διαφορετική θέση και γι’ αυτό αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ακόμα ότι ο Ν. Κοτζιάς δεν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση, αλλά παραιτήθηκε, παρά τα όσα είπε ο Π. Καμμένος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα