Απόλυτος κυρίαρχος ο Ζάεφ – Η αντιπαράθεση συνεχίζεται

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ζάεφ – Η αντιπαράθεση συνεχίζεται
Ζόραν Ζάεφ AP

Τον διάδοχο Ιβάνοφ αναζητεί ο πρωθυπουργός της FYROM.

Απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό στα Σκόπια, μετά και τη συνταγματική αναθεώρηση, αναδεικνύεται  ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της FYROM αναμένεται να επιλέξει το αμέσως επόμενο διάστημα το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο, καθώς λήγει η θητεία του υπερεθνικιστή Γκιόργκι Ιβανόφ. Ο ίδιος ο Ζάεφ θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκλείεται να εξαργυρώσει πολιτικά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με πρόωρες κάλπες.

Εν τω μεταξύ, την επαύριο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται στα Σκόπια καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να ανασυνταχθεί από τη στρατηγική ήττα που υπέστη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE με ανακοίνωσή του καταγγέλλει το κυβερνών SDSM ότι προέβη «σε αντισυνταγματική και βίαιη αλλαγή του συνταγματικού ονόματος».

Το VMRO-DPMNE σημειώνει ότι οι 81 βουλευτές που ψήφισαν χθες υπέρ των συνταγματικών αλλαγών έλαβαν μία «παράνομη και επαίσχυντη απόφαση», με την οποία καταστρατηγούν την βούληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

«Με την Συμφωνία των Πρεσπών προκαλείται τεράστια ζημιά στο “μακεδονικό” κράτος και στον “μακεδονικό” λαό. Το VMRO-DPMNE θα κάνει ότι μπορεί για να διορθώσει αυτήν την αδικία», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επαναλαμβάνει το αίτημά του για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, το κυβερνών SDSM με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι συνταγματικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ χαιρετίστηκαν από όλον τον δημοκρατικό κόσμο και ανοίγουν την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το SDSM κατηγορεί τον Πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι έχει μετατραπεί σε εκπρόσωπο του Γιάνκο Μπάτσεφ (σ.σ. ηγέτης του περιθωριακού φιλορωσικού κόμματος «Ενωμένη “Μακεδονία”») και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο αποτέλεσε πανωλεθρία για «την περιθωριακή ομάδα των Μίτσκοσκι και Μπάτσεφ», που παραμένουν πιστοί στον Γκρούεφσκι, μόνοι, δίχως υποστήριξη από τους πολίτες και πλήρως απομονωμένοι.

Δήλωση έκανε και ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Αλί Αχμέτι:

«Τον Ιανουάριο του 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της Συνδιάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων, που αποτέλεσε προσπάθεια να μπει τέλος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στην μέχρι τότε παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Αυτή η συνδιάσκεψη ποτέ δεν τελείωσε πραγματικά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν μας δίδαξε πως οικοδομείται η ειρήνη, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν για έναν ολόκληρο αιώνα μετά. Τις συνέπειες των Παρισίων του 1919 τις αισθανόμαστε μέχρι σήμερα, ιδίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά είναι ακόμα πιο έντονες στους μικρούς λαούς που υπέστησαν αδικία.

Χθες(σ.σ. προχθές), 11 Ιανουαρίου 2019, 81 βουλευτές στο Κοινοβούλιο της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” ξεκίνησαν τον επίλογο της Συνδιάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων. Σήμερα ξημέρωσε νέα μέρα, με ξεκάθαρη και ισχυρή ευρωατλαντική προοπτική, όχι μόνο για την “Μακεδονία”, αλλά και για όλη την περιοχή. Εμείς (σ.σ. το DUI) καταβάλαμε εδώ και πολύ καιρό προσπάθειες να φτάσουμε σε αυτήν τη μέρα, καταπιέσαμε πολλές άλλες προσδοκίες, δεν αναδείξαμε πολλές ανάγκες, βάλαμε στην άκρη πολλά αιτήματα, μόνο και μόνο για να φτάσουμε σε αυτήν τη μέρα, όπου μπαίνει τέλος σε μία διαφορά που διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες, κρατώντας την χώρα σε ομηρία. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος, είναι μόνο η αρχή. Είναι το τέλος των συγκρούσεων, των παρεξηγήσεων, των ασαφειών, του απρόβλεπτου, είναι η αρχή του τέλους των συνεπειών των Παρισίων του 1919».

Επίσης, ο Αχμέτι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τους πολίτες, τους βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα και «τους φίλους μας στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, την Ρώμη, την Βιέννη και όλες τις χώρες-συμμάχους από την ευρω-αμερικανική κοινότητα», που στήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

«Εμείς απλά ξεκινήσαμε την διόρθωση των λαθών των Παρισίων του 1919. Σειρά έχουν το Κόσσοβο και η Σερβία. Αυτή η περιοχή, από την οποία ξεκίνησε το 1914 η χιονοστιβάδα που κράτησε έναν αιώνα, είναι αυτή που πρέπει να την τελειώσει. Είναι καιρός για λύσεις, είναι καιρός για ειρήνη, είναι καιρός για ΝΑΤΟ και για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», καταλήγει ο Αχμέτι.

Σε αντίθετο κλίμα, η αποκαλούμενη «Ενωμένη “Μακεδονική” Διασπορά» (“OMD”) με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ως «προφανή πράξη βίας υπό το προκάλυμμα της δημοκρατίας».

Η “OMD” αναφέρει ότι οι χθεσινές αποφάσεις του Κοινοβουλίου ήταν αποτέλεσμα διακομματικού παζαρέματος, διεθνών πιέσεων και κυβερνητικής αυθαιρεσίας και είναι «προς το συμφέρον όλων, εκτός του “μακεδονικού” λαού».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα