Απόστολος Τζιτζικώστας: Η Τουρκία του απαγόρευσε την είσοδο στη Σμύρνη

Απόστολος Τζιτζικώστας: Η Τουρκία του απαγόρευσε την είσοδο στη Σμύρνη
Απόστολος Τζιτζικώστας Eurokinissi

Για τουλάχιστον έξι ώρες έμεινε κρατούμενος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σμύρνη, με τις τουρκικές αρχές να του εμποδίζουν την είσοδο του στη χώρα. "Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις" ζητά το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Κρατούμενος σε ένα γραφείο στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές έμεινε επί έξι ώρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η voria.gr, ο περιφερειάρχης έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης το πρωί με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης-Μεσογείου (ARLEM), ωστόσο βρέθηκε κρατούμενος χωρίς καμία αιτία.

Το θέμα έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια στην ΕΕ, ωστόσο οι Τούρκοι επέμειναν στην απόφασή του να δώσουν άδεια εισόδου στον περιφερειάρχη, με αποτέλεσμα ο κ. Τζιτζικώστας να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

ΥΠΕΞ: “Να δοθούν άμεσα εξηγήσεις”

Ανακοίνωση για το θέμα του κ. Τζιτζικώστα, εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου (05/11) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να δοθούν άμεσα εξηγήσεις από την Τουρκία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών“.

Κυβερνητικές πηγές: “Δεν του εξήγησαν τους λόγους”

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας πηγε το πρωί στη Σμύρνη με το πλοίο που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη προκειμένου να προεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Όχι δηλαδή μονο ως Έλληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για το θέμα.

Όταν έφθασε του είπαν οτι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το ΥΠΕΞ και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου. Ο κ. Τζιτζικωστας παραμένει για την ώρα στο πλοίο και θα επιστρεψει στην Ελλάδα“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα