Άρθρο Μπαλάφα στο NEWS 247: Ομπάμα και Μέρκελ συγκλίνουν

Άρθρο Μπαλάφα στο NEWS 247: Ομπάμα και Μέρκελ συγκλίνουν

Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία  αλλά και οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις για τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία θέτουν το ερώτημα: Σε τι κατεύθυνση αλλάζει ο κόσμος;

*του Γιάννη Μπαλάφα

– Ο κόσμος αλλάζει. Αυτό είναι σαφές. Όμως σε ποια κατεύθυνση; Στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης των κυρίαρχων συστημάτων ή στην κατεύθυνση της εκ νέου συντηρητικοποίησης της κοινωνίας; Αμφισβητούνται αυτοί που θέλουν να επιβάλουν ηγεσίες και πολιτικές ή αμφισβητείται η ισότητα ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και φύλο; Αμφισβητείται η Wall Street ή η αλληλεγγύη απέναντι στους αδύνατους και τους διαφορετικούς;  Οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, το δημοψήφισμα για το Brexit στη Μεγάλη Βρετανία  αλλά και οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις για τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία θέτουν το ερώτημα: Σε τι κατεύθυνση αλλάζει ο κόσμος;

– Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ “Με την άνοδο των λαϊκίστικων κινημάτων και των αμφιβολιών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η επίσκεψη μου στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της δημοκρατίας και πηγή έμπνευσης για τους ιδρυτές της Αμερικής, θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε της διαρκείς αξίες της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας που μας κάνουν δυνατούς”.

– Λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε: «Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία”.

Είναι σαφές ότι τουλάχιστον σε αυτό το σημείο των δηλώσεων τους, Μπαράκ Ομπάμα και Άγκελα Μέρκελ συγκλίνουν. Σε ανάλογο κλίμα και πνεύμα και οι δηλώσεις δεκάδων ηγετών σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δημοκρατικοί πολίτες και οι ηγεσίες αυτά θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε! Τις αξίες με βάση τις οποίες πρέπει να ασκείται η παγκόσμια διακυβέρνηση. Μήπως όμως υπάρχουν και άλλοι που θέτουν άλλες προτεραιότητες και πείθουν!

– Πιστεύω ότι όποιος θέλει να εξηγήσει μονοσήμαντα τα μηνύματα που μας έρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου θα κάνει ένα τραγικό λάθος: Θα επιδιώξει να φέρει την πραγματικότητα κοντά στα δικά του μέτρα. Πολλοί, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, κατασκευάζουν  “δράκους” που δεν υπάρχουν, βγάζουν συμπεράσματα που είναι οι “εύκολες αναγνώσεις” ενός δύσκολου και αμφίσημου παγκόσμιου βιβλίου. Είναι σαφές ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ισχυροποιούνται ηγέτες με “εθνικιστικό πρόσημο” και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση στην περιοχή μας είναι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

– Που πάμε λοιπόν; Πάμε σε “έθνη – κράτη” με κλειστά σύνορα και περιορισμένες ελευθερίες; Επιστρέφουμε σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν μεσοπόλεμο; Πιστεύω πως όχι. Όχι, διότι απλά υπάρχει η ιστορική εμπειρία, υπάρχουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά, υπάρχουν και οι δομές για να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοια απειλή. Ευτυχώς υπάρχουν και οι ηγεσίες και οι αποφασισμένοι λαοί που θα τα αποτρέψουν. Όσοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τη σημαντικότητα των στιγμών είναι απλά επικίνδυνοι. Όσοι στοιχίζονται πίσω από μικροπολιτικά προτάγματα και κοντόφθαλμες λογικές απλά θα απομονωθούν.

– Ποιό είναι το δικό μας καθήκον; Να αφαιρέσουμε το έδαφος στο οποίο ανθίζουν οι κάθε τέτοιου είδους αντιλήψεις. Σε αυτό πιστεύω ότι βοηθούν και τα αποτελέσματα έρευνας για τις παγιωμένες αντιλήψεις των πολιτών στις ΗΠΑ, ερμηνεύοντας εν μέρει και την ψήφο τους:

– Το 75% συμφωνεί ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν ισχυρό ηγέτη για να πάρει την χώρα πίσω από τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

– Το 72% ότι «η αμερικανική οικονομία είναι οικοδομημένη για να εξυπηρετεί τους πλούσιους και τους ισχυρούς».

– Το 68% ότι «τα παραδοσιακά κόμματα και οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για ‘ανθρώπους σαν και μένα’».

– Το 76% πιστεύει ότι «τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενδιαφέρονται περισσότερο να βγάζουν χρήματα παρά να αποκαλύπτουν την αλήθεια».

Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό ανάλογες είναι οι αντιλήψεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Δικό μας καθήκον, σαν κυβέρνηση στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πείσουμε ότι εμείς δεν είμαστε μέρος του συστήματος, αντίθετα το αντιμαχόμαστε με κάθε κόστος. Εμείς δεν έχουμε εκχωρήσει την πατρίδα μας στους πλούσιους και τους ισχυρούς (χωρίς να δαιμονοποιούμε βεβαίως την επιχειρηματικότητα, απλά βάζοντας κανόνες), εμείς ενδιαφερόμαστε για τους απλούς πολίτες, ενδιαφερόμαστε για τη λεγόμενη “μεσαία τάξη”. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

Πάνω απ´ όλα όμως πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Όλα τα πιο πάνω πρέπει να κατατείνουν στο να βελτιωθεί η ζωή, να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το εισόδημα, να βελτιωθεί η λειτουργία του δημοσίου, να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας και προόδου, να υπάρξει ανάπτυξη η οποία να αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και όχι μόνο λίγους, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Σε αυτή τη προσπάθεια, πιστεύω ότι υπάρχουν σύμμαχοι πέρα και έξω από τα στενά κομματικά πλαίσια. Η πρόκληση (αλλά και η απειλή…) αφορά πολλούς περισσότερους από όσους αθροίζονται σε μια παράταξη, ένα κόμμα, μια ομάδα συμφερόντων… Η δημοκρατία, η πρόοδος, οι αξίες, έχουν αποκτήσει ευρύτερο ακροατήριο το οποίο τώρα είναι πλέον έτοιμο να ακούσει νέες ιδέες!

* Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα