Ασφυκτικές οι πιέσεις από τους δανειστές

Ασφυκτικές οι πιέσεις από τους δανειστές
Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Ένα "καυτό" Σαββατοκύριακο περιμένει την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες με τις ημέρες μέχρι την 30η Ιουνίου να μοιάζουν ατελειώτες και τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μένουν στην Βελγική πρωτεύουσα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 όλο το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών

Τρεις ώρες κράτησε το πολυαναμενόμενο Eurogroup που για άλλη μια φορά, όμως δεν απέδωσε καρπούς. Τα δυο διαφορετικά κείμενα φέρεται να δίχασαν τους υπουργούς Οικονομικών με αρκετούς να θεωρούν πως τους καλούν να “βγάλουν το φίδι από την τρύπα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές πέντε χώρες ανάμεσα τους και η Γερμανία βρήκαν το κείμενο των θεσμών “πολύ μαλακό”, τονίζοντας πως δεν θα μπορέσουν να το περάσουν από τη Βουλή τους.

Πολύ σκληρή στάση για άλλη μια φορά κράτησε ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να είπε ότι το κείμενο αυτό προδίδει ακόμη και το μνημόνιο.

H Ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες βρίσκεται ανάμεσα στις “συμπληγάδες πέτρες” και προσπαθεί την ύστατη ώρα να καταλήξει σε μια συμφωνία.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την αισιοδοξία τους, πως οι όποιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν αρκεί να υπάρξει καλή θέληση και από την άλλη πλευρά.

Το Σαβββατοκύριακο αναμένεται θερμό, καθώς οι πιέσεις των δανειστών θα αυξηθούν τη στιγμή που καμία από τις δυο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει.

Κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η λύση τελικά να δοθεί ακόμα και την Κυριακή το βράδυ με τους πιστωτές να επενδύουν στο άνοιγμα των τραπεζών και των αγορών.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, πως «θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα», μιλώντας σε κλειστή συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μετά το σημερινό  Euroworking Group και αναλόγως την τροπή που θα πάρει η συνεδρίαση  το βλέμμα θα είναι στραμμένο στο αυριανό Eurogroup ευελπιστώντας ακόμα και σε μια τελική λύση.

Αξιωματούχος που βρίσκεται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις εξηγούσε πως η κυβέρνηση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και αναλόγως την πίεση και την τροπή που θα είχαν πάρει οι συζητήσεις θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα του ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία και την εστίαση. Η νέα αντιπρόταση των θεσμών, όμως ήρθε και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.

Ανάλογα με την στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές στο θέμα του χρέους η ίδια πηγή δεν αποκλείει ακόμα και δεχτεί την μια από τις δυο κατηγορίες στον υψηλό συντελεστή, αποκλείοντας, όμως το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι δυο στο 23%.

Ως αντάλλαγμα η Αθήνα θα απαιτήσει μια σαφή δήλωση για το χρέος και τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης της χώρας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως θα “ήταν μεγάλο λάθος να δεχτούμε την πρόταση των δανειστών τώρα”, ζητώντας οποιαδήποτε συμφωνία έρθει να βγάζει από το κάδρο οριστικά το θέμα του grexit.

“Υπάρχουν διάφορες, αλλά έχουν αμβλυνθεί, υποστήριζαν τονίζοντας πως το κενό δεν είναι αγεφύρωτο και πως πρέπει να επιδειχθεί πολιτική βούληση.¨

Πίεση προκειμένου το Eurogroup του Σαββάτου να δώσει λύση άσκησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του στην Σύνοδο Κορυφής, πως η Ελλάδα κατέθεσε ισοδύναμα μέτρα για κάθε διαφωνία που υπήρχε με τους δανειστές. Μάλιστα συμπλήρωσε, πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία.  Και συμπλήρωσε πως κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα