Άτυπο debate αρχηγών στη Βουλή με αφορμή την ακρίβεια

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής EUROKINISSI

Η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να εξελιχθεί σε μία εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές

Σε ένα άτυπο debate πολιτικών αρχηγών εφ όλης της ύλης αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

Συζήτηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να μετατρέψει σε μία πιο συνολική αντιπαράθεση εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Με βασικό επιχείρημα ότι η οικονομία πάει καλά και πως εάν δεν διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα θα… έρθουν καλύτερες ημέρες.

Η ακρίβεια βεβαίως παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν επομένως να κάνουν ρελάνς στην κυβέρνηση:

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει σε προτάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να απευθυνθεί στους δημόσιους υπαλλήλους με υποσχέσεις για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Το δε ΠΑΣΟΚ στέκεται ιδιαίτερα μεταξύ άλλων στο μεγάλο πρόβλημα του στεγαστικού κόστους, με το Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει για κατάργηση της Golden Visa.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται από τη δική του πλευρά να παραθέσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός επίσης θα προβάλλει κινήσεις όπως η φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Αλλά και θα επικαλεστεί ότι χάρη στις κυβερνητικές παρεμβάσεις μειώθηκε πχ η τιμή του βρεφικού γάλακτος, καθώς και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πως θα συνδεθεί η συζήτηση για την ακρίβεια με τις ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός αναμένεται φυσικά να αναφερθεί και στην επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις υψηλότερες τιμές προϊόντων πολυεθνικών σε ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν βέβαια τον κ.Μητσοτάκη ότι έτσι πετά το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, ενώ στο παρελθόν δήλωνε ότι δεν θα άφηνε ο ίδιος την Ελλάδα να γίνει μπανανία των πολυεθνικών. Το αντεπιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι μόνο η ΕΕ μπορεί, στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς, να λάβει ουσιαστικά μέτρα απέναντι σε πολυεθνικούς κολοσσούς.

Με την κίνηση του αυτή πάντως ο κ. Μητσοτάκης πρωτίστως θέλει να συνδέσει τη συζήτηση για την ακρίβεια με τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα με το αφήγημα της σταθερότητας, ο πρωθυπουργός δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι ποια πολιτική δύναμη θα διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες θέματα όπως:

Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις πολυεθνικές. Το μεταναστευτικό. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και η κοινή άμυνα. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ και δεύτερη επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν με πρόταση για μία ασπίδα αεράμυνας της ΕΕ, ένα iron dome όπως αυτό του Ισραήλ, που θα περιλαμβάνει και πλωτά ραντάρ στο Αιγαίο.

“Εχει σημασία την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία να είναι δυνατή στην Ευρώπη γιατί μπορεί να φέρει πολλά πράγματα πίσω στην πατρίδα. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε προς όφελος της χώρας στην Ευρώπη”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά χθες στο Sport24.gr.

Η επιχείρηση δημιουργίας νέου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου

Καθώς όμως η κυβέρνηση λέει “όχι” σε μέτρα που θεωρούνται δημοφιλή, όπως η μείωση του ΦΠΑ, ένας βασικός άξονας της στρατηγικής της είναι να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι τάζει τα πάντα στους πάντες, χωρίς να έχει κοστολογήσει τις εξαγγελίες της.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επομένως να υπολογίσει από το βήμα της Βουλής το κόστος των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ από 40 έως και 70 δισ ευρώ, επισείοντας τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

“Είδαμε που οδήγησε η εκλογή κυβέρνησης με πρόγραμμα που δεν κοστολογήθηκε και ήταν ουτοπικό”, σχολίασε άλλωστε χαρακτηριστικά χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε ότι το κόστος της πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια είναι στα 5,8 δισ και όχι στα 40 δισ ευρώ όπως εκτιμά η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης σκωπτικά το κάλεσμα του κ. Κασσελάκη σε Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκη, το οποίο το Μαξίμου αξιοποιεί για να αναθερμάνει τα αντιΣΥΡΙΖα αντανακλαστικά των δεξιών αλλά και των πασοκογενών ψηφοφόρων της ΝΔ.

“Να ευχηθούμε ευτυχισμένο όχι το 2015, ευτυχισμένο το 2012”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: “Οταν ήταν στην ίδια πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, Βαρουφάκης και Κωνσταντοπούλου, δεν είχαμε 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της ανεργίας, αυξήσεις στις συντάξεις. Ουρές στα ΑΤΜ είδαμε, την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας είδαμε”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα