Αβραμόπουλος: Χρειάζεται ενίσχυση της συνεργασίας στην ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Security Symposium in Athens, December 1, 2017 /    , , 1
Security Symposium in Athens, December 1, 2017 / , , 1 SOOC

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης μιλώντας σε ευρωβουλευτές

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας σήμερα στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρομοκρατία (TERR).

Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε στο στόχο που έχει θέσει η Επιτροπή για «τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας», σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις που προκύπτουν στον εν λόγω αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά σε συλλογικό επίπεδο.

ADVERTISING

Όπως εξήγησε καίριο ζήτημα αποτελεί η ανταλλαγή πληροφοριών και αφορά στην ποσότητα και στην ποιότητα των πληροφοριών που ανταλλάσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με εξελισσόμενες απειλές. «Για να δημιουργήσουμε μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας, πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία, τον τρόπο σκέψης μας σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας. Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία απομονωμένα», είπε και πρόσθεσε: «Η εθνική ασφάλεια θα αποτελεί πάντα αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά σε ποια εθνική ασφάλεια αναφερόμαστε, όταν οι τρομοκράτες διασχίζουν τόσο τα φυσικά, όσο και τα "ψηφιακά σύνορα" για να διαπράξουν τις επιθέσεις τους; Ο κατακερματισμός μας καθιστά όλους ευάλωτους".

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Μονάδας Πληροφοριών, η οποία πριν τρία χρόνια, και η οποία προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τα κράτη μέλη. «Σήμερα, πολλά κράτη μέλη είναι πολύ πιο θετικά σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση της ιδέας αυτής στο μέλλον», επισήμανε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελυταία χρόνια τόσο στη φύλαξη των συνόρων και τον έλεγχο της μετανάστευσης μέσα από τα hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία. «Η μετανάστευση και η τρομοκρατία δεν ταυτίζονται. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου πτυχές της μετανάστευσης συνδέονται με την ασφάλεια. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο κίνδυνος διείσδυσης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές», σημείωσε ο Δ. Αβράμοπουλος, ενώ υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία πλέον υπάρχει πλήρης λειτουργία των hotspots.

SHARE:

24Media Network