Αβραμόπουλος: Ώρα ευθύνης για το μεταναστευτικό

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος EUROKINISSI

Για "καθοριστικής σημασίας στιγμές για την Ευρώπη" έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος κατά το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

"Είναι ώρα ευθύνης. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές των ηγετών. Πλέον εναπόκειται στους υπουργούς και σε όλους μας να τις υλοποιήσουμε" τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στο πρώτο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ υπό την αυστριακή προεδρία που πραγματοποιείται στο Ίνσμπρουκ. "Ζούμε καθοριστικής σημασίας στιγμές για την Ευρώπη και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε και να προασπίσουμε τα επιτεύγματα των τελευταίων εξήντα ετών" σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος για να συμπληρώσει: "Η μετανάστευση είναι τώρα ο καταλύτης για να υπάρξει πρόοδος με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης. Προσβλέπω σε μια πολύ παραγωγική συνεργασία με τους συναδέλφους μου υπουργούς εσωτερικών όλων των κρατών μελών και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό".

Ακολουθεί η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου:

Βρισκόμαστε εδώ για το πρώτο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ υπό την αυστριακή προεδρία. Θέλω να πω εξαρχής ότι είναι ώρα ευθύνης. Όλοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές των ηγετών. Πλέον εναπόκειται στους υπουργούς και σε όλους μας να τις υλοποιήσουμε.

Τα ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα είναι η διαχείριση των συνόρων και οι επιστροφές, οι επιλογές για τις περιφερειακές αποβιβάσεις, και φυσικά περισσότερη και στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση των διακινητών, καθώς και η πρόοδος όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου.

Σήμερα θα εργασθούμε από κοινού και το πνεύμα που επικρατεί είναι ιδιαίτερα θετικό. Ενημερώθηκα σχετικά με τις δηλώσεις του καλού μου φίλου κ. Seehofer. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα Ηράκλειο έργο και έχει δίκιο. Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω σε όλους ότι στο τέλος ο Ηρακλής τα κατάφερε. Πρέπει, λοιπόν, και εμείς να τα καταφέρουμε.

Ζούμε καθοριστικής σημασίας στιγμές για την Ευρώπη και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε και να προασπίσουμε τα επιτεύγματα των τελευταίων εξήντα ετών. Η μετανάστευση είναι τώρα ο καταλύτης για να υπάρξει πρόοδος με πνεύμα ευθύνης και αλληλεγγύης. Προσβλέπω σε μια πολύ παραγωγική συνεργασία με τους συναδέλφους μου υπουργούς εσωτερικών όλων των κρατών μελών και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό".

Ερωτηθείς σχετικά με την ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων για τις αποβιβάσεις, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η Επιτροπή πάντα παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. "Αυτό κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από τρία χρόνια", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και συνέχισε. "Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Φυσικά, είναι προφανές ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε νέα πρόταση και ιδέα, και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και σήμερα".

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που άσκησε για τους χώρους επιστροφής παράτυπων μεταναστών σε τρίτες χώρες, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε κριτική από την πλευρά του.

"Έδωσα μια απάντηση υποβάλλοντας την εξής ερώτηση: γνωρίζει κανείς κάποια χώρα εκτός Ευρώπης, στην περιφέρειά της, που επιθυμεί να φιλοξενήσει έναν τέτοιο χώρο; Μέχρι στιγμής εγώ δεν γνωρίζω κάποια. Πρέπει να περιμένουμε. Εφόσον υπάρξει, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, είναι μόνο μια ιδέα, και οι ιδέες πρέπει να γίνονται πάντα σεβαστές".

Σχετικά με την ενδεχόμενο να μην υποβάλλονται αιτήματα ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος, τόνισε πως η στρατηγική και η πολιτική της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα είναι ξεκάθαρη. "Βασίζεται σε αρχές και αξίες. Όλοι δεσμευόμαστε από τη Συνθήκη της Γενεύης, και αυτή μας καθοδηγεί. Ωστόσο, είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να είναι χρήσιμη προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε αυτή την πορεία. Βασική μας προτεραιότητα είναι η διάσωση ζωών, αλλά και η αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών με αξιοπρέπεια. Όλοι γνωρίζουμε τα πρόσφατα γεγονότα, είμαστε, όμως, σίγουρα, πλέον σε καλύτερη θέση. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σήμερα, χάρη σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, οι αριθμοί έχουν μειωθεί, κάθε ζωή που χάνεται είναι σημαντική. Επίσης, προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε κανονικές και νόμιμες οδούς για όσους θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Πριν τρία χρόνια αιφνιδιαστήκαμε, κανείς δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρωτόγνωρο φαινόμενο, ούτε η ΕΕ, ούτε και τα Κράτη Μέλη. Πλέον όμως είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Οποιαδήποτε πρόταση συμβάλλει στη βελτίωση των διαδικασιών είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε αυτό που σας είπα στην αρχή, η πολιτική μας βασίζεται σε αρχές".

"Ρεαλισμό" ζήτησε ο κ. Αβραμόπουλος σχετικά με την άρνηση εισόδου στα λιμάνια.

"Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές", είπε χαρακτηριστικά. "Η άρνηση εισόδου είναι κάτι εύκολο να το λέει κανείς ωστόσο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν χαθεί μια ζωή;"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network