Αβραμόπουλος σε Τουσκ: Aντι-ευρωπαϊκή η κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό

Dimitris Avramopoulos
Dimitris Avramopoulos EU/JENNIFER JACQUEMART

Ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος διαφώνησε με την παρατήρηση του Προέδρου Τουσκ σχετικά με την μετεγκατάσταση - Αναδίπλωση Τουσκ

«Όχι στην αλληλεγγύη αλά καρτ», δήλωσε ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος αντιδρώντας στην επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που ζητά την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό ζήτημα. Ο αρμόδιος Επίτροπος για την μετανάστευση χαρακτήρισε το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian «απαράδεκτο», «αντι-ευρωπαϊκό» και «αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί».

«Ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές. Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών», τόνισε ο Ελληνας Επίτροπος και συμπλήρωσε: «Το προσφυγικό δεν μπορεί να είναι θέμα μεμονωμένων κρατών-μελών. Είναι ευρωπαϊκό θέμα. Και όσα έχουμε κάνει είναι αποτέλεσμα κοινής δράσης και κοινών προσπαθειών της Κομισιόν, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών. Επίσης, δεν πρέπει να αντιπαραθέτουμε την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων με την προστασία των προσφύγων. Η προστασία των προσφύγων αποτελεί νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο», είπε.

ADVERTISING

Τέλος, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος διαφώνησε με την παρατήρηση του Προέδρου Τουσκ σχετικά με την μετεγκατάσταση. «Διαφωνώ ότι η μετεγκατάσταση δεν είναι αποτελεσματική. Ανω 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί. Πάνω από το 90% των επιλέξιμων. Δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ», είπε.

«Χαίρομαι πολύ που η συμβολή της Επιτροπής στην συνάντηση του Συμβουλίου έγινε θετικά αποδεκτή από τα κράτη-μέλη την περασμένη εβδομάδα και θεωρούν ότι η συνολική πολιτική για τη μετανάστευση της Κομισιόν είναι ενωσιακή πολιτική. Χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις», κατέληξε ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

Σε αναδίπλωση αναγκάστηκε ο Πρόεδρος Τουσκ μετά την κατακραυγή.

Στο καινούργιο κείμενο, αναφέρεται το εξής:

-the EU can only tackle illegal migration effectively with the full involvement of Member States and by the coordinated use of EU and Member States means and instruments;

Στο προηγούμενο κείμενο, η διατύπωση ήταν:

-only Member States are able to tackle the migration crisis effectively. The EU’s role is to offer its full support in all possible ways to help Member States handle the migration crisis. But the EU has neither the capacity nor legal possibilities to replace Member States in this regard;

Στη νέα εκδοχή έχει επίσης προστεθεί η φράση: «no Member State can deal with this common challenge on its own», καθώς και αυτή: «migration flows differ, and it is important to distinguish between refugees and economic migrants in developing our policies».

Στο νέο κείμενο σημειώνεται ότι «the issue of mandatory quotas has proven to be highly divisive and the approach has received disproportionate attention in light of its impact on the ground; in this sense it has turned out to be ineffective». Στο προηγούμενο, η ακριβής διατύπωση ήταν η εξής: «the issue of mandatory quotas has proven to be highly divisive and the approach has turned out to be ineffective».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Guardian: Πρόταση Τουσκ για κατάργηση της υποχρεωτικής υποδοχής προσφύγων από χώρες της ΕΕ

SHARE:

24Media Network