Αχτσιόγλου στη Βουλή: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει

Διαβάζεται σε 5'
Αχτσιόγλου στη Βουλή: Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει
H Έφη Αχτσιόγλου στο βήμα της Βουλής

Η Εφη Αχτσιόγλου κατακεραύνωσε την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν απαντάει για το ποιος πήρε, ποιος παραποίησε και ποιος διέρρευσε το μονταρισμένο ηχητικό -των διαλόγων μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού- λίγες ώρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το ζήτημα αυτό ήταν γνωστό ήδη από τις πρώτες μέρες και ότι στις 4/3/2023 η ΕΡΤ παρουσίασε ρεπορτάζ στο οποίο αναφερόταν ότι οι συνομιλίες που δημοσιοποιήθηκαν ήταν παραποιημένες. Μάλιστα. Τότε γιατί στις 9/3, πέντε μέρες μετά, και αφού έχει γίνει γνωστό ότι το ηχητικό είναι παραποιημένο, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρεται στο ηχητικό αυτό και μάλιστα λέει επί λέξει ότι “ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθανθήκατε κι εσείς όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οργή αλλά και ντροπή”.

Σε ποιους διαλόγους αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης; Στους μονταρισμένους; Αφού ήδη από τις 4/3 ήταν γνωστό ότι οι διάλογοι ήταν παραποιημένοι, γιατί επικαλείται τους παραποιημένους διαλόγους ο κ. Μητσοτάκης; Απαντήστε. Εργαλειοποιεί ο κ. Μητσοτάκης μονταζιέρες για να στηρίξει το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και να αποφύγει τη δεδομένη του ευθύνη; Ποιον ωφελούν οι παραποιημένοι διάλογοι και γιατί γίνεται χρήση τους από τον πρωθυπουργό της χώρας; Απαντήστε».

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση ενέπαιζε τους πολίτες όταν, ενώ δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση και το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου που θα μπορούσε να προλάβει την τραγωδία είχε καταστραφεί επί των ημερών σας και ουδέποτε αποκαταστάθηκε, ενώ δεν λειτουργούσε τίποτε, επιχειρήσατε να κατασκευάσετε νέους όρους περί δήθεν “τοπικής τηλεδιοίκησης”.

Να σας θυμίσω το φιάσκο σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση με τον υφυπουργό μεταφορών να στήνει σόου μπροστά στις κάμερες και τον εργαζόμενο μετά τις πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφου να ομολογεί ότι δεν υπήρχε καμία τηλεδιοίκηση και να ζητάτε να διακοπεί η απευθείας μετάδοση για να μην ευτελιστείτε περαιτέρω; Να αναφερθώ στην εξεταστική επιτροπή, όπου αποκλείονταν όλοι οι κρίσιμοι μάρτυρες;».

Για το μπάζωμα στα Τέμπη υπογράμμισε πως «έναν χρόνο μετά η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα που οδήγησε τις οικογένειες να αναζητούν τους νεκρούς τους», ενώ ακόμα και σήμερα «ο κ. Τριαντόπουλος συνέχισε τις υπεκφυγές περί πρωτοκόλλων και υπηρεσιακών, όταν εκταμιεύθηκαν 700.000 ευρώ για το μπάζωμα».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «πρόκειται για τον ορισμό της συγκάλυψης. Και το χειρότερο είναι πως η ΝΔ έχει την αίσθηση ότι δεν οφείλει να λογοδοτήσει σε κανέναν. Και έρχεται εδώ και μιλάει για μιντιακά κέντρα και οικονομικά συμφέροντα που δήθεν βρίσκονται πίσω από την αντιπολίτευση. Μιλάει η ΝΔ για μιντιακά συμφέροντα που την πολεμούν. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο προκλητικό».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η τραγωδία των Τεμπών δεν είναι ένα ακόμη μεταξύ πολλών πολιτικών ζητημάτων επί των οποίων διαφωνούμε. Η τραγωδία των Τεμπών είναι το συλλογικό μας στίγμα. Και δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι ως κοινωνία. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει. Ασφαλώς δεν πρέπει να φύγει μόνο γι’ αυτό.

Πρέπει να φύγει γιατί έχει φτωχοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας με μια πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα προς τα υψηλά, εργαλειοποιώντας την κρίση ακρίβειας. Πρέπει να φύγει γιατί εμπορευματοποιεί τα δημόσια αγαθά, την Υγεία και την Παιδεία, και τα μετατρέπει σε προνόμια για όσους έχουν οικονομική επιφάνεια.

Πρέπει να φύγει γιατί έχει διασύρει το κράτος δικαίου με τις υποκλοπές, με τη χειραγώγηση της ενημέρωσης. Γιατί κατασυκοφαντεί όποιον ζητά να μάθει την αλήθεια. Ακόμη και το ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχουν σειρά λόγων για τους οποίους θα υποστήριζε κανείς την ανάγκη να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ένα όμως είναι το μείζον. Δεν είναι δυνατό να χάνονται 57 άνθρωποι και η κυβέρνηση να θέλει να θάψει κάθε στοιχείο που αποδεικνύει την ευθύνη της. Δεν είναι δυνατό να χάνονται 57 άνθρωποι και να λέτε στην ελληνική κοινωνία και στις οικογένειές τους ότι δεν θα μάθετε ποτέ γιατί χάθηκαν. Πρέπει να υπάρξει ένα όριο. Κι αυτό το όριο το βάζουμε εδώ σήμερα εμείς».

Αναφερόμενη στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι «με την παντελώς ασόβαρη στάση του δίνει πατήματα στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό, για να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Με τις φαιδρές δηλώσεις του προέδρου του για τις εκλογές δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να μην απαντάει σ’ αυτό που είναι το μείζον. Με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του την διευκολύνει να λέει ότι αυτό που κάνουμε είναι “σόου και κοκορομαχία” αντί να πιέζεται να λογοδοτήσει. Πραγματικά δεν αξίζει στον τόπο μια τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση».

Κλείνοντας υπογράμμισε πως «η ΝΔ δεν θα έχει για πάντα μια αξιωματική αντιπολίτευση “πασαδόρο”, που με τις επιλογές της την αφήνει να βγαίνει από πάνω. Οι μέρες απόδρασης της κυβέρνησης από τις ευθύνες της είναι μετρημένες. Η κοινωνία έχει εξοργιστεί και η σοβαρή Αριστερά είναι εδώ για να της δώσει την πολιτική φωνή που δικαιούται».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα