Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τη Λιβύη από τη διάσκεψη του Παρισιού

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τη Λιβύη από τη διάσκεψη του Παρισιού
Εικόνα από τη διάσκεψη του Παρισιού 2021 Yoan Valat/AP

Το κείμενο συμπερασμάτων της διάσκεψης για τη Λιβύη ζητά την αποχώρηση ξένων μισθοφόρων από την αφρικανική χώρα για τη διεξαγωγή πραγματικά ελεύθερων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Μηνύματα προς την Τουρκία εμπεριέχει το κείμενο συμπερασμάτων της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Γερμανίας και του ΟΗΕ και στην οποία έλαβε μέρος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κείμενο συμπερασμάτων κινείται στη λογική που υποστήριζε και η Ελλάδα. Δηλαδή τονίζει την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος για εκλογές στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου και ζητά την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το έδαφος της αφρικανικής χώρας.

Το κείμενο συμπερασμάτων διαμηνύει μάλιστα ότι: “Όσοι επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν, υπονομεύσουν, χειραγωγήσουν ή παραποιήσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση θα καταστούν υπόλογοι και ενδέχεται να υποδειχθούν από την Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑΗΕ σύμφωνα με την απόφαση 2571 του ΣΑΗΕ (2021). Δεσμευόμαστε να σεβασθούμε τις εκλογικές διαδικασίες της Λιβύης και παροτρύνουμε όλους τους άλλους διεθνείς δρώντες να πράξουν το ίδιο.”

Η Τουρκία δια της παρουσίας της στη Λιβύη θέλει προφανώς να πιέσει ώστε να εκλεγεί μία κυβέρνηση που θα επιμείνει στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ, το οποίο είχαν συνάψει Ερντογάν- Σάρρατζ.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του παρεμβαίνοντας νωρίτερα στη διάσκεψη διαμήνυσε ότι η Αθήνα θα συζητήσει με τη νέα και δημοκρατικά εκλεγμένη λιβυκή κυβέρνηση για το θέμα της ΑΟΖ και του καθορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Το κείμενο συμπερασμάτων της διάσκεψης του Παρισιού αναφέρεται επίσης στην εφαρμογή κυρώσεων κατά όσων παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα, ως γείτονας της Λιβύης, θέλει να δει τον λιβυκό λαό να ζει σε περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, υπό την καθοδήγηση μιας ισχυρής και με πλήρη λογοδοσία κυβέρνησης, απαλλαγμένης από ξένες επιρροές και δεσμούς με το παρελθόν.

Επισήμανε πως αναγκαία προϋπόθεση για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, χωρίς επιρροές τρίτων, είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, των ξένων μαχητών και των ξένων μισθοφόρων το ταχύτερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη δε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη διοργάνωση της Διάσκεψης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως εγγύτερο γείτονα της Λιβύης προς τον Βορρά.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης του Παρισιού

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα